Acasă » Electricitate » IEA – Provocările iernii pentru securitatea energetică a Franței

IEA – Provocările iernii pentru securitatea energetică a Franței

27 ianuarie 2017
Electricitate
energynomics

Pe măsură ce iarna deosebit de rece s-a lăsat peste întreaga Europă și Franța se confruntă cu vârf de cerere de energie electrică aproape de vârful istoric înregistrat în 2012. Din cauza dependenței semnificative a țării de energia electrică pentru încălzirea pe timp de iarnă, este nevoie de o suplimentare de 2,4 gigawați (GW) de putere pentru fiecare scădere de un grad Celsius de temperatură- echivalent al aproximativ două centrale nucleare medii.

După o serie de opriri pentru mentenanță al unor reactoare, care au dus la scăderea cu 9 GW de capacitate nucleară dintr-un total de 63 GW, Franța se află acum în fața unor probleme de alimentare cu energie electrică. Chiar dacă sistemele de energie electrică sunt proiectate să facă față unor astfel de cazuri, 2017 a creat un set nou de provocări pentru Franța, așa cum se subliniază în ultimul raport al Agenției Internaționale pentru Energie, IEA, privitor la Franța.

Producția de energie electrică din Franța este foarte mult dependentă de nuclear, care reprezintă circa 75% din total. Energia regenerabilă constituie aproximativ un sfert din capacitatea de energie electrică, iar cea mai mare parte provine din hidrocentrale. Însă din cauza unei scăderi a nivelului apei în rezervoare la nivelul cel mai mic al ultimilor de 10 ani, contribuția hidro la producția totală se află, de asemenea, la cel mai scăzut nivel al ultimei decade. Celelalte tipuri energii regenerabile contribuie cu aproximativ 7% din producția de energie electrică, însă orele mai puține de soare înseamnă scăderea energiei solare. Iar generarea convențională, care include gaz, cărbune și petrol, reprezintă doar aproximativ 6% din producția totală, sau aproximativ o zecime din puterea nucleară a țării, în vremuri normale.

Importul de energie electrică constituie o opțiune – Franța a finalizat o interconectare mică de energie electrică cu Spania și are planuri pentru interconexiuni suplimentare submarine – deși acest lucru depinde de cât de mult au la dispoziție pentru export țările vecine. Deasemenea, aprovizionarea suferă și în Regatul Unit, iar Belgia se află în plin proces de închidere a propriilor sale centralele nucleare, o politică asupra căreia IEA a avertizat încă de anul trecut că ar putea ridica probleme în eforturile de a asigura securitatea energiei electrice.

În afară de a genera mai multă putere sau de a o achiziționa de la vecini, Franța a pus în aplicare o serie de măsuri pentru a asigura securitatea energectică pe perioada iernii. Acestea includ un plan energetic multianual cu noi norme de răspuns la cerere, inclusiv o piață de capacitate, care va permite tuturor operatorilor de rețea să participe la toate vânzările de energie electrică, fapt ce va duce la crearea unui mediu concurențial între furnizorii de energie convențională și operatorii de sistem. În plus, s-a pus accent pe dezvoltarea sistemului de contoare inteligente, care permit un răspuns la cerere prin prețuri dinamice.

În plus față de aceste măsuri, guvernul va trebui să se asigure că industria nucleară franceză este capabilă să facă față provocărilor viitoare, incluzând prelungirile duratei de exploatare și construcția unor noi reactoare nucleare, conform analizei IEA. Acest lucru este, de asemenea, important pentru restul Uniunii Europene, deoarece perspectivele energiei nucleare în Franța au un impact mare asupra pieței energiei electrice interconectate a UE și securității energetice a țărilor vecine, inclusiv Belgia și Germania.

În timp ce trece la o țintă de 50% din producția de energie electrică din surse nucleare, Franța va trebui să fie atentă la posibilele modificări ale cererii și ofertei de energie – inclusiv la provocările legate de condițiile meteorologice, cu scopul de a garanta securitatea continuă a aprovizionării cu energie electrică și de a menține o amprenta de carbon redusă, mai arată raportul IEA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *