Acasă » Petrol și Gaze » IEA: Piața petrolului va înregistra un excedent anul viitor

IEA: Piața petrolului va înregistra un excedent anul viitor

23 noiembrie 2023
Petrol și Gaze
energynomics

Piața mondială a petrolului va înregistra un uşor excedent anul viitor, chiar dacă statele OPEC+ îşi extind reducerile de producție în 2024, a declarat pentru Reuters Toril Bosoni, şeful diviziei de industrie şi piețe petroliere de la Agenția Internațională a Energiei (IEA).

În acest moment, totuşi, piața petrolului este în deficit şi stocurile sunt în scădere „într-un ritm rapid”.

„Stocurile globale de petrol sunt la un nivel scăzut, ceea ce înseamnă sporirea riscului de volatilitate, dacă vor exista surprize fie pe partea de cerere, fie pe partea de ofertă”, a explicat Toril Bosoni, în marja unei conferințe desfăşurate la Oslo.

În septembrie, cotația barilului de țiței a ajuns la 98 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2023, dar de atunci a scăzut, ajungând la aproximativ 82 de dolari. Temerile privind evoluția economiei şi cererea au afectat prețurile, în pofida sprijinului de pe urma reducerilor de producție decise de OPEC+ (Organizația Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliații) şi a conflictului din Orientul Mijlociu. Viitoarea reuniune a OPEC+ este programată în 26 noiembrie, la Viena, iar analiştii urmăresc cu atenție declarațiile principalilor producători de petrol, conform Agerpres.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că la reuniunea OPEC+ ar putea fi luate în considerare reduceri suplimentare ale producție, pe fondul scăderii cotațiilor. La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna ianuarie a crescut marți cu 0,13 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 82,45 dolari.

Deja Arabia Saudită, Rusia şi alți membri OPEC+ s-au angajat să reducă în total producția de petrol cu 5,16 milioane barili pe zi (bpd), sau aproximativ 5% din cererea zilnică la nivel global. Reducerile includ 3,66 milioane bpd ale OPEC+ şi reduceri suplimentare voluntare efectuate de Arabia Saudită şi Rusia.

Luna aceasta, Agenția Internațională a Energiei şi-a îmbunătățit estimările privind creşterea cererii de petrol, atât pentru 2023, cât şi pentru anul următor, în pofida unei aşteptate încetinirii a activității în aproape toate marile economii.

„Cererea mondială de petrol continuă să depăşească aşteptările”, a anunțat agenția cu sediul la Paris în ultimul său raport lunar. Totuşi, „creşterea ofertei mondiale de petrol depăşeşte şi ea aşteptările, grație faptului că avansul de producție în SUA şi Brazilia a devansat prognozele”, adaugă IEA.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *