Acasă » Interes general » CE a aprobat PNRR revizuit al României, în valoare de 28,5 mld. euro

CE a aprobat PNRR revizuit al României, în valoare de 28,5 mld. euro

22 noiembrie 2023
Interes general
energynomics

Comisia Europeană a aprobat marți Planului Național de Redresare şi Reziliență revizuit al României, în valoare de 28,5 miliarde de euro, document care, în forma sa modificată, include şi capitolul REPowerEU, informează Ministerul Investițiilor şi proiectelor Europene (MIPE).

Alocarea PNRR este, în prezent, de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) şi acoperă 66 de reforme şi 111 investiții.

„Un succes mare pentru România şi pentru corecta gestionare şi prioritizare a investițiilor din PNRR. Am reaşezat obiectivele din Plan pentru a accelera tranziția verde, digitală, asistența medicală, serviciile publice de ocupare a forței de muncă şi protecția socială, transporturile, educația şi, nu în ultimul rând, fiscalitatea. Suntem prudenți cu banii statului, dar prompți în accesarea fondurilor europene şi dezvoltarea României. Le mulțumesc colegilor din MIPE care au lucrat neîncetat la realizarea acestui obiectiv, iar celor care au comentat de pe margine şi au prevestit iresponsabil colapsul, periclitându-ne poziția în fața partenerilor externi, le spun doar atât: limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii nu se mai regăseşte în modificarea aprobată astăzi, semn că măsurile Guvernului şi cuvântul nostru dat în fața Comisiei au credibilitatea necesară şi suficientă că traiectoria pe care merge România este una de construcție sustenabilă şi responsabilă”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene.

Prin REPowerEU, România va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 1,4 miliarde euro. Capitolul REPowerEU cuprinde două noi reforme şi şapte investiții care se axează pe accelerarea producerii de energie verde, pe creşterea eficienței energetice a clădirilor şi pe recalificarea şi perfecționarea forței de muncă în domeniul generării de energie verde.

Planul modificat al României pune un accent puternic pe tranziția verde, alocând 44,1% (față de 41% în planul inițial) din fondurile disponibile pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice. Totodată, creşte alocarea fondurilor pentru tranziția digitală a țării, de la 20,5%, la 21,8%, precizează MIPE.

Planul revizuit include modificările PNRR în urma aplicării articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul de instituire a Mecanismului de Redresare şi Reziliență, care a condus la diminuarea alocării componentei de grant cu 2,11 miliarde euro. De asemenea, sunt incluse ajustări generate de creşterea prețurilor la materiale de construcții şi întreruperea lanțurilor de aprovizionare. Totodată, în noul Plan nu se va mai regăsi limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii.

La începutul lunii decembrie urmează aprobarea revizuirii Planului Național de Redresare şi Reziliență al României în cadrul ECOFIN – Consiliul miniştrilor de finanțe, urmând ca, apoi, să fie emisă o nouă decizie de implementare (CID) de către Consiliul Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *