Acasă » Petrol și Gaze » IEA estimează o inflamare a pieței petrolului, pe fondul scăderii producției din Venezuela

IEA estimează o inflamare a pieței petrolului, pe fondul scăderii producției din Venezuela

21 ianuarie 2018
Explorare și producție
Gabriel Avăcăriței

Piețele globale de petrol se inflamează rapid din cauza căderii aprovizionării din Venezuela, care a înregistrat cea mai mare scădere a producției neplanificate din 2017 și a ar putea să înregistreze un declin și în 2018, a declarat vineri Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

Problemele legate de datorii și infrastructură au redus producția din decembrie a Venezuelei la 1,61 milioane de barili pe zi (bpd), unul din cele mai scăzute niveluri ale ultimilor 30 de ani. Acet fapt a ajutat prețurile petrolului să atingă 70 de dolari pe baril la începutul lunii ianuarie, cel mai înalt nivel din ultimii trei ani.

„Percepția generală asupra faptului că piața a fost înăsprită este în mod clar factorul principal și, în cadrul acestei imagini globale, există o preocupare crescândă față de producția Venezuelei”, afirmă IEA, care coordonează politica energetică în țările industrializate.

„Având în vedere datoria uimitoare a Venezuelei și rețeaua de petrol deteriorată, este posibil ca scăderile din acest an să fie și mai grave… Sancțiunile financiare din S.U.A., de asemenea, îngreunează funcționarea sectorului petrolier din Venezuela”, a spus IEA, potrivit Reuters.

Ca rezultat al producției mai slabe din Venezuela, IEA a declarat că producția de țiței a OPEC în decembrie a scăzut la 32,23 milioane bpz, ceea ce a făcut mai clară necesitatea respectării de către grup a acordului de reducere a producției.

De asemenea, în decembrie au apărut și probleme de producție în Marea Nordului, care au contribuit la reducerea aprovizionării la 97,7 milioane de barili, în scădere cu 405.000 bpz față de noiembrie.

OPEC a fost de acord să reducă producția în 2017 și a fost de acord să mențină reduceri de producție pentru întreaga perioadă a anului 2018, pentru a contribui la aducerea stocurilor petroliere în țările industrializate ale OCDE, până la media pe cinci ani.

IEA a afirmat că, dacă OPEC și aliații săi non-OPEC își respectă acordul de producție, piețele petrolului s-ar putea echilibra în 2018.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *