Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Iarna viitoare vor fi stocate mai puține gaze; piața reglementată se contractează cel mai mult

Iarna viitoare vor fi stocate mai puține gaze; piața reglementată se contractează cel mai mult

12 februarie 2014
Consumatori
energynomics

Furnizorii de gaze vor fi obligați să stocheze în depozite 19,9 milioane de MWh în iarna 2014 – 2015, mai puțin cu 17% decât în acest an, potrivit unor date ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), centralizate de Agerpres. În 2013 — 2014, furnizorii de gaze au trebuit să înmagazineze 24,1 milioane de MWh.

ANRE stabilește stocul minim în gaze în funcție de estimările prezentate de furnizori privind evoluția consumului de gaze. Cea mai mare diferență dintre stocul minim obligatoriu pentru acest an și cel pentru anul viitor se observă în ceea ce privește piața reglementată, respectiv consumul populației.

Astfel, pentru această categorie, furnizorii vor înmagazina anul viitor doar 11,9 milioane de MWh, față de 16 milioane de MWh, cât a fost stocul la începutul iernii 2013 — 2014. Aceste date indică faptul că furnizorii se așteaptă la o scădere drastică a consumului casnic de gaze până la viitorul sezon rece, una dintre cauze fiind creșterea prețului pe piața reglementată.

România are un calendar de aliniere a prețului gazelor interne la prețul piețelor internaționale, iar pe parcursul acestui an prețul final pentru populație este planificat să crească de trei ori, la 1 aprilie — cu 2%, la 1 iulie — cu 3% și la 1 octombrie — cu 3%.
O scădere mai mică a stocului obligatoriu de gaze se observă pe piața liberă, de la 8,1 milioane de MWh, la 8 milioane de MWh. Prin urmare, consumul industrial va înregistra aceleași valori ca și în această iarnă.

Oficialii FMI au anunțat în urmă cu o săptămână că autoritățile române au decis să liberalizeze mai repede piața de gaze pentru consumatorii industriali. Acest lucru se va întâmpla la 1 iulie 2014, față de 31 decembrie 2014 — termenul prevăzut inițial în calendarul de liberalizare.

Sursa

Agerpres

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *