Acasă » Electricitate » Hidro » Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor vinde la preţuri reglementate maximum 50% din producţie

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor vinde la preţuri reglementate maximum 50% din producţie

4 decembrie 2013
Electricitate
Bogdan Tudorache

Hidroelectrica şi Nucleareletrica vor vinde la preţuri reglementate un maximum de 50% din energia livrată, respectiv cel mult 40%, pentru menţinerea unor preţuri „rezonabile” pe segmentul  consumatorilor casnici, potrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit ANRE, această măsură va fi aplicată pe perioada calendarului de eliminare a tarifelor reglementate la energie, respectiv până la 31 decembrie 2017.

În anii anteriori, cele două companii erau obligate să vândă la preţuri reglementate chiar şi 70% din energia livrată la preţuri care uneori erau mici decât costurile de producţie.

Scopul acestei prevederi este menţinerea unor valori rezonabile şi comparabile ale tarifelor reglementate pentru energia furnizată clienţilor casnici şi reducerea etapizată a cantităţilor de energie vândute de producători pe baza contractelor reglementate.

Guvernul trebuie să renunţe treptat la preţurile reglementate la gaze naturale şi electricitate, atât pentru consumatorii industriali, cât şi pentru cei casnici, ca urmare a angajamentului asumat faţă de Fondul Monetar Internaţional.

Pentru consumatorii casnici de electricitate, liberalizarea preţurilor a început în 1 iulie, şi va continua etapizat până în 31 decembrie 2017. După acea dată, nu vor mai exista preţuri reglementate la energie electrică.

În cazul consumatorilor industriali, liberalizarea a început în 1 septembrie 2012 şi se va încheia în 1 ianuarie 2014.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *