Acasă » Electricitate » Distribuţie » Hidroelectrica își plătește datoriile și închide încă o linie de credit

Hidroelectrica își plătește datoriile și închide încă o linie de credit

11 aprilie 2014
Distribuţie
energynomics

Hidroelectrica a închis o linie de credit de 120 milioane de lei de la Banca Transilvania, a cărei scădenţă era pe 11 aprilie 2014, şi intenţionează să mai plătească integral până la finele anului alte trei împrumuturi totalizând 167 milioane de euro.

„La data de 14.10.2011 Hidroelectrica a contractat de la Banca Transilvania o facilitate de finanţare pe termen scurt în valoare de 120 milioane lei. Perioada de valabilitate a acestei linii a fost prelungită succesiv în anii 2012 – 2013 din cauza lipsei fondurilor necesare pentru rambursarea soldului creditor. Îmbunătăţirea graduală a lichidităţii companiei pe parcursul ultimelor 15 luni a permis rambursarea soldului creditor în valoare de 120 milioane de lei şi închiderea liniei de credit acordată de Banca Transilvania, scadent la 11.04.2014”, arată un comunicat al producătorului de energie.

În cursul lunii martie 2014, compania a închis un contract de finanţare, în valoare de 110 milioane de euro, încheiat cu BERD şi o linie de credit în valoare de 80 milioane de lei, acordată de Alpha Bank.

„Hidroelectrica urmează să închidă până la sfârşitul anului 2014 încă trei contracte de credit, cu o valoare totală de 167 milioane de euro. În perioada 01.04.2014-31.12.2014, datoria financiară a companiei urmează să se diminueze cu 77 milioane de euro, urmând a fi raportat la sfărşitul anului 2014 un sold creditor de 203 milioane de euro”, se mai menţionează în comunicat.

La data deschiderii procedurii insolvenţei compania datora către băncile finanţatoare 841 milioane de euro, valoare care a fost dimuată până la 282 milioane de euro, astfel soldul creditelor s-a contractat până în prezent cu 67%, procentul urmând să crească la 76% la sfârşitul anului. Compania a reintrat în insolvenţă în februarie, după ce a trecut printr-o astfel de procedură în perioada iunie 2010-iunie 2013.

Dacă instanța admite recursurile traderilor împotriva insolvenței, Hidroelectrica ar intra în faliment

Hidroelectrica ar intra în faliment dacă instanţa decide că societatea nu trebuia să intre în insolvenţă în urmă cu doi ani şi o va obliga să reia vechile contracte bilaterale cu traderii, cu termene care ajung până în 2019, caz în care i s-ar putea impune şi despăgubiri de 1,3 miliarde de lei, spune Mediafax pe baza unui document intrat în posesia redacției.

„Un impact negativ semnificativ care ar fi generat de eventuala admitere a opoziţiilor este reprezentat de repunerea Hidroelectrica în cele 11 contracte bilaterale, cu efectul reluării relaţiilor contractuale în condiţiile, la preţul şi pentru termenele stipulate în aceste contracte, unele dintre ele expirând în anul 2019.

Reluarea contractelor în condiţiile în care acestea au fost încheiate ar fi de natură să conducă la instalarea falimentului Hidroelectrica, preţurile din contractele bilaterale fiind semnificativ mai mici faţă de costul de producţie, ceea ce exclude obţinerea de profit pentru Hidroelectrica. Într-o atare situaţie, Hidroelectrica ar putea fi expusă şi la plata de despăgubiri, cuantumul solicitat de către traderi fiind de 1,3 miliarde de lei”, arată documentul.

Prin acceptarea recursurilor împotriva deciziilor prin care le-au fost respinse comercianților cu energie opoziţiile la deschiderea procedurii de insolvenţă ar fi revocate denunţarea contractelor bilaterale, renegocierea contractelor de vânzare a energiei electrice şi a contractelor comerciale, redimensionarea organigramei, reducerile beneficiilor acordate salariaţilor, vânzarile de energie pe pieţele OPCOM, reducerea costurilor cu serviciile de mentenanţă şi investitiţii derulate prin Hidroserv, fuziunea filialelor Hidroserv, comasarea sucursalelor Hidroelectrica, renegocierea cantităţii de energie şi a preţului reglementat stabilit de ANRE.

Documentul mai spune că insolvența a fost deschisă deoarece Hidroelectrica nu-și putea plăti datoriile. Referitor la contractele bilaterale, în document se arată că acestea au fost denunţate din cauza caracterului prejudiciabil pentru Hidroelectrica şi în contextul în care, în 2012, exista o supracontractare a cantităţii de energie produsă, de 20 TWh, în condiţiile unei producţii de 11,8 TWh.

Vânzarea bilaterală directă a cauzat pierderi cuprinse între 110 milioane de lei și 1,2 miliarde de euro

Comparându-se veniturile obţinute de Hidroelectrica din contractele bilaterale cu veniturile ce puteau fi obţinute prin vânzarea aceleiaşi cantităţi în Piaţa Zilei Următoare rezultă pentru perioada 2006-31 mai 2012, o pierdere de 1,44 miliarde de lei în relaţia cu Energy Holding, de 422 milioane de lei în relaţia cu Alpiq Rom Industries, de 427,2 milioane de lei în relaţia cu Alpiq Rom Energie, de 203,6 milioane de lei în relaţia cu EFT AG şi de 299,2 milioane de lei în relaţia cu EFT România, în timp ce pentru perioada 2009-2011 rezultă o pierdere de 257 milioane de lei în relaţia cu Electrocentrale Paroşeni şi de 109,3 milioane de lei în relaţia cu Electrocentrale Deva.

Euro Insol a arătat într-un raport privind cauzele insolvenţei companiei că acordurile bilaterale de vânzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, din cauza preţurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *