Acasă » Electricitate » Hidroelectrica aşteaptă apariţia unei pieţe speciale pentru a încheia contracte directe

Hidroelectrica aşteaptă apariţia unei pieţe speciale pentru a încheia contracte directe

4 noiembrie 2022
Electricitate
energynomics

Hidroelectrica aşteaptă apariţia unei pieţe speciale pentru a încheia contracte bilaterale direct cu marii furnizori şi pentru a elimina intermediarii cu comportamente speculative, a declarat, joi, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

El a fost întrebat de ce producătorii nu vând energie în această perioadă către furnizori.

„A existat obligaţia pentru producători să furnizeze energie prin contracte bilaterale până la finalul anului pentru consumul propriu tehnologic şi ulterior au fost adăugate şi alte categorii. Pentru anul viitor nu există o astfel de obligaţie. De aceea, având în vedere istoria Hidroelectrica vizavi de contractele bilaterale, am preferat să participăm la creionarea unei pieţe competitive a contractelor bilaterale, astfel încât să avem un cadru cât mai competitiv”, a explicat reprezentantul Hidroelectrica, potrivit Agerpres.

În opinia sa, aşa cum există o platformă pentru marii consumatori, aşa ar trebui să existe şi o piaţă specială pentru ca producătorii să încheie contracte bilaterale cu marii furnizori.

„Să eliminăm astfel o parte din comportamentele speculative care din păcate nu au lipsit în această perioadă şi care au contribuit din plin la creşterea artificială a preţurilor. Considerăm că o astfel de piaţă, care să scurteze drumul energiei de la producători la consumatori şi care să fie dedicată către marii furnizori care poartă responsabilitatea clienţilor în spate, este o soluţie care ne poate ajuta la depăşirea acestei crize şi la corectarea unor chestiuni de design a pieţei, care au dus la astfel de probleme”, a arătat Badea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *