Acasă » Electricitate » Hidroelectrica ar putea lansa proiecte eoliene offshore la Marea Neagră

Hidroelectrica ar putea lansa proiecte eoliene offshore la Marea Neagră

25 februarie 2020
Electricitate
Energynomics

România ar trebui să utilizeze potenţialul eolian offshore din Marea Neagră pentru a produce energie ieftină, idee care nu a existat până acum în dezbaterea publică, a declarat, luni, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

„Să ne uităm la ţările din Marea Nordului. Parcuri offshore, de ce nu încercăm să facem şi noi studii în zona platformei Mării Negre pentru a avea ferme eoliene pentru producerea energiei electrice. Este o energie ieftină, tehnologia a evoluat şi costul pe MW a scăzut foarte mult şi eu cred că putem inclusiv acest lucru, pe lângă gazele din Marea Neagră să avem şi energia vântului din Marea Neagră. Sunt teme de discuţie”, a spus ministrul.

El a precizat că nu există studii făcute până acum în acest sens, iar ideea nu a mai fost dezbătută public, deşi există potenţial. „Nu există studii făcute până acum şi cred că a venit momentul să ne apucăm de treabă pe acest lucru. Eu am fost la câteva conferinţe europene şi am văzut ce există în Mare Nordului şi nu văd de ce potenţialul vântului din Marea Neagră nu ar putea fi folosit şi pentru producerea de energie electrică în România”, a susţinut Popescu, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, există bani europeni care pot fi utilizaţi în acest sens. „Hidroelectrica, o companie verde, poate să facă acest lucru. Este cel mai important asset al Hidroelectricii, faptul că este companie verde şi vreau să rămână aşa. Deci ar avea cine să facă, ar avea şi potenţial şi ar putea atrage cofinanţări, s-ar putea asocia cu alte companii din alt stat şi ar putea accesa fonduri de conectivitate dintre state, deci ar putea demara un proiect”, a adăugat oficialul.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *