Acasă » Electricitate » Hidro » Hidroelectrica alocă 1,3 miliarde de euro pentru investiţii în următorii cinci ani

Hidroelectrica alocă 1,3 miliarde de euro pentru investiţii în următorii cinci ani

8 mai 2015
Electricitate
Bogdan Tudorache

Hidroelectrica a investit în perioada 2012-2014 peste 270 de milioane de euro în finanţarea unor capacităţi noi de producţie a energiei electrice, iar pentru perioada 2015-2020 a alocat un buget de investiţii de peste 1,3 miliarde de euro, spun oficialii companiei.

„Asistăm la o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor de investiţii în Hidroelectrica. Am suspendat, anulat sau redus semnificativ alocarea bugetară pentru acele investiţii demarate înainte de 1989 şi la care componenta energetică are un rol secundar, prioritizând la finanţare retehnologizarea centralelor de mare putere”, spune Remus Borza, reprezentantul Administratorului Judiciar Euro Insol.

„Demarăm acum lucrările de retehnologizare a CHE Stejaru, la un cost redus cu 35 de milioane de euro faţă de procedura iniţiala demarată în 2012 cu finanţare BERD. Diferenţa de preţ este rezultatul implementării de către Administratorul Judiciar a unor măsuri de optimizare a costurilor, de determinare corectă a valorii estimative a investiţiei, şi nu la preţuri de 3 până la 8 ori mai mari decât cele din piaţă, practica curentă până la momentul intrării companiei în insolvenţă”, a declarat Borza.

Astfel, din cele 1,3 miliarde de euro, 450 milioane euro sunt alocate în proiectele aflate în curs de execuţie (Racovița, Bretea, Răstolița, Siriu-Surduc, Dumitra-Bumbești). Circa 305 milioane euro în retehnologizările a 4 hidrocentrale de mare capacitate: Stejaru (cu o capacitate de 210MW), Vidraru ( cu o capacitate instalată de 220MW), Râul Mare Retezat (cu o capacitate instalată de 335 MW) , Mărişelu (cu o capacitate instalată de 220 MW) şi în modernizări de hidroagregate; iar 240 milioane euro în lucrări de mentenanţă cu capitalizare.

Aproape 300 de milioane euro vor reprezenta investiţii în capacităţi noi de producţie din surse regenerabile (eolian, solar, biomasă).

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *