Acasă » Electricitate » Havrileţ: Companiile afectate de vremea rea ar putea trece pierderile în facturi

Havrileţ: Companiile afectate de vremea rea ar putea trece pierderile în facturi

25 aprilie 2017
Distribuţie
energynomics

Costurile companiilor de distribuţie a energiei provocate de condiţiile meteo extreme, precum cele de la finele săptămânii trecute, pot fi recunoscute în tarifele finale de anul viitor în cazul în care va fi declarată situaţie de forţă majoră, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ.

Întrebat dacă ANRE trebuie să recunoască aceste costuri în factura finală, Havrileţ a răspuns: “Depinde de situaţie. Dacă a fost declarată situaţie de forţă majoră, ANRE poate să facă acest lucru”, conform Agerpres.

Potrivit preşedintelui ANRE, Camera de Comerţ este instituţia care certifică existenţa unei situaţii de forţă majoră.

“După declararea situaţiei de forţă majoră, distribuitorii vor trebui să-şi facă reparaţiile şi să aducă la ANRE pentru recunoaşterea acestor cheltuieli în tariful de anul viitor, iar ANRE analizează această solicitare”, a mai spus Havrileţ.

Pagubele provocate de condiţiile meteo de săptămâna trecută din Moldova s-ar putea ridica la câteva milioane de lei şi vor trebui recunoscute de ANRE în tarifele finale plătite de consumatori, a declarat, luni, Cătălin Stancu, directorul general al Electrica, într-o conferinţă de presă.

El s-a referit la situaţia de la finele săptămânii trecute, când, din cauza unor căderi masive de zăpadă apoasă, coroborată cu vânt puternic, au căzut peste 425 de stâlpi de medie tensiune din aria de acoperire a filialei de distribuţie Electrica Muntenia Nord.

“Există o metodologie clară a ANRE, iar, în momentul în care ai o situaţie de calamitate şi autorităţile recunosc asta, ele (pagubele – n. r.) în mod normal sunt recunoscute de ANRE. Nu sunt sume care să atingă milioane de euro. Mă aştept să fie de câteva milioane de lei. Dar, da, conform metodologiei, pagubele trebuie recunoscute de ANRE”, a spus Stancu.

El a susţinut că sumele nu sunt spectaculoase, ceea ce va face ca influenţa în tarife să fie nesemnificativă.

“Marea problemă a fost organizarea unui volum mare de lucrări în câteva zile. Pagubele vor fi de câteva milioane de lei, ne aşteptăm noi. Costul la nivel de total este marginal, nu mă aştept să aibă influenţe în tariful de anul viitor, pentru că, încă o dată, nu reprezintă o sumă semnificativă la nivel de costuri totale per filială”, a explicat Stancu.

Sâmbătă, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că va solicita ANRE să nu recunoască în tarifele consumatorilor pagubele suferite de companiile energetice în aceste zile.

Stancu a mai spus că va cere Camerei de Comerţ şi Industrie recunoaşterea situaţiei de forţă majoră, ceea ce va exonera compania de eventuale litigii şi solicitări de despăgubiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *