Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Hajdinjak, E.ON: Am investit anual între 90 şi 100 milioane de euro în rețele

Hajdinjak, E.ON: Am investit anual între 90 şi 100 milioane de euro în rețele

29 septembrie 2014
Consumatori
energynomics

E.ON România a investit în fiecare an între 90 şi 100 milioane de euro în reţelele de distribuţie a gazelor şi energiei, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, respingând astfel acuzaţiile privind investiţiile insuficiente.

“Pentru 2015, avem planificată o creştere a acestui buget anual de investiţii, dar care n-a primit încă aprobarea grupului. Până acum, E.ON a investit, în total, 1,1 miliarde de euro pe piaţa românească şi a plătit încă 1,2 miliarde de euro pentru taxe şi impozite. Compania a reabilitat peste 5.000 km de reţele de gaze şi circa 7.000 km de reţele electrice. Am preluat reţelele într-o stare foarte proastă. Nu le putem moderniza peste noapte”, a spus Hajdinjak, citat de Bursa.

Deşi consumul de gaze a scăzut cu 20% în ultimii doi ani, reţeaua a rămas la fel, iar compania are aceleaşi costuri cu mentenanţa şi modernizările. „Scăzând consumul, costurile de reţea care revin unui MWh distribuit sunt mai mari. Noi ne reducem costurile şi suntem mai eficienţi, dar aceste costuri sunt distribuite la un număr din ce în ce mai mic de MWh”.

Tarifele reglementate pentru distribuţia gazelor şi electricităţii sunt calculate în baza volumelor vehiculate. „Metoda de tarifare trebuie schimbată. Ca să avem o alocare corectă a costurilor către clienţi trebuie introduse tarifele binominale. Cu acest tip de tarifare costurile nu se schimbă, dar sunt alocate corect”.

Şeful E.ON România susţine că are de doi ani discuţii pe acest subiect cu ANRE (reglementatorul pieţei). El speră că se va ajunge la o înţelegere şi că toţi operatorii pieţei vor fi de acord cu noul sistem de tarifare chiar dacă a început noua perioada de reglementare.

Hajdinjak a declarat, recent, că este nemulţumit de gradul actual al transparenţei pieţei de gaze naturale şi că ar fi mai bine ca autorităţile să oblige producătorii să vândă, după ce asigură necesarul populaţiei, pe bursele de specialitate toate cantităţile disponibile, nu numai un sfert din cele care rămân pentru piaţa liberă. El a acuzat că în actualul sistem, se încheie puţine tranzacţii, pe cantităţi mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *