Acasă » Interes general » Macroeconomie » H. Adrian (Holcim): Green Deal vine cu nevoi enorme de investiții pentru fabricile de ciment

H. Adrian (Holcim): Green Deal vine cu nevoi enorme de investiții pentru fabricile de ciment

1 august 2020
Interes general
energynomics

Holcim și-a menținut activitatea din România fără incidente provocate de COVID-19. “În această perioadă, primul nostru gând a fost siguranța angajaților”, ne-a declarat Horia Adrian, directorul executiv al Holcim România. În ceea ce privește deciziile de business și perspectivele economice pe termen scurt, acestea stau „sub semnul responsabilității individuale și colective de a ne adapta la o nouă normalitate”. Și în România, ca la nivelul întregului grup LafargeHolcim, se lucrează constant pentru îmbunătățirea eficienței energetice a operațiunilor și pentru reducerea emisiilor de carbon, investind în cele mai bune echipamente și tehnologii disponibile, a mai spus Horia Adrian.

În ce fel este influențată activitatea Holcim de criza provocată de pandemia de COVID-19??

În această perioadă, primul nostru gând a fost siguranța angajaților. De aceea, am sporit măsurile de prevenție și am căutat soluții pentru orice posibile probleme pe care le-am fi putut întâmpina, implementând multe dintre acestea proactiv. Astfel, activitatea noastră curentă a continuat în toate aceste săptămâni fără să fi înregistrat niciun caz în operațiunile noastre.

În același timp, am adaptat planurile de continuitate a afacerii cu multiple scenarii în funcție de evoluția situației și am luat măsuri de eficiență și disciplină financiară, care să ne permită să ne respectăm promisiunile față de angajați și parteneri pe termen mai lung.

Care sunt perspectivele economice pentru următoarele 6-18 luni pe care vă bazați deciziile de business?

Evoluția în perioada următoare cred că stă sub semnul responsabilității individuale și colective de a ne adapta la o nouă normalitate și de a continua să respectăm niște reguli stricte de igienă și de distanțare fizică. Doar astfel vom putea toți să ne desfășurăm activitatea în condiții de siguranță și să dăm un nou imbold economiei. În același timp, statul va juca un rol important în revitalizarea afacerilor locale. Cred că va fi necesară o reeșalonare a taxelor companiilor afectate de pandemie și o infuzie de investiții din partea statului. Ar fi un bun moment, de asemenea, pentru ca statul român să demareze noi proiecte în zona de construcții, cum ar fi, de exemplu, extinderea infrastructurii rutiere. Investițiile publice în sectorul construcțiilor s-au dovedit și în 2008 un instrument bun pentru revigorarea economiilor din multe țări și ar putea reduce semnificativ impactul crizei asupra economiei românești.

Care sunt elementele principale ale strategiei energetice la nivelul grupului Holcim în România – există ținte anuale?

Producția de ciment necesită cantități mari de energie termică și electrică. Lucrăm constant, atât la nivelul Holcim România, cât și în întregul grup LafargeHolcim pentru a îmbunătăți eficiența energetică a operațiunilor noastre și a reduce emisiile de carbon, investind în cele mai bune echipamente și tehnologii disponibile. În ultimii 30 de ani, la nivelul grupului internațional, consumul de energie necesar producției a scăzut de trei ori, transformându-ne, astfel, într-unul dintre cei mai eficienți producători de ciment din lume din acest punct de vedere. În România, fabricile noastre din Aleșd și Câmpulung utilizează o serie de procese alternative precum coprocesarea deșeurilor și recuperarea energiei termice reziduale din procesul de producție a cimentului pentru a reduce dependența noastră de energia generată prin arderea de combustibili fosili.

Care sunt instrumentele pentru atingerea acestor ținte și care sunt indicatorii cheie pe care îi urmăriți?

Coprocesarea deșeurilor este o metodă de valorificare integrală, atât energetică, cât și a conținutului minerologic al acestora, în cadrul procesului de producție a cimentului. Această soluție permite înlocuirea parțială a combustibililor tradiționali și a materiilor prime cu resurse alternative, derivate din deșeuri.

Cogenerarea industrială se referă la producerea simultană de energie termică, necesară procesului industrial de producție a cimentului, și energie electrică. Practic, înseamnă recuperarea continuă a energiei termice reziduale rezultată din producția de clincher de ciment și transformarea ei simultană în energie electrică. Fabrica de la Aleșd a fost prima fabrica de ciment din România care a implementat această tehnologie inovatoare, iar aproximativ 15% din energia electrică necesară activităților sale este, acum, asigurată prin instalația de cogenerare.

Dincolo de COVID-19, suntem într-o perioadă dominată de războiul prețurilor la petrol, pe plan internațional, cu impact inclusiv asupra piețelor de gaze naturale din Europa. În scurtă vreme, România promite să liberalizeze complet prețurile la electricitate și gaze naturale. Care anticipați că va fi impactul asupra piețelor concurențiale pentru consumatorii industriali?

Cum spuneam mai sus, producția de ciment necesită cantități mari de energie termică și electrică. Ca urmare a acestui fapt, este un proces sensibil la fluctuațiile prețului energiei, având un impact mare asupra performanței financiare a companiei noastre. Liberalizarea prețului la electricitate și gaze naturale cred că poate spori competitivitatea pieței locale, făcând-o mai atractivă pentru investiții industriale de anvergură, dar și sprijinind companiile de producție deja existente, inclusiv Holcim România, să fie mai performante.

Ați realizat deja o analiză asupra impactului anticipat al politicilor europene de tip Green Deal asupra activității din industria cimentului?

LafargeHolcim susține obiectivele Green Deal și se angajează să contribuie la atingerea unei economii carbon neutre în 2050. O industrie europeană competitivă ancorată în acest demers are nevoie de condiții similare din punctul de vedere al costurilor de mediu și pentru importatorii din afara pieței comune europene, iar un mecanism corect de ajustare la granița UE este esențial în acest sens. Acest mecanism trebuie testat și introdus în paralel cu mecanismul de comercializare a certificatelor de emisii până devine operațional pe deplin și își dovedește eficiența în ceea ce privește evitarea în totalitate a riscului de relocare a emisiilor de carbon.

O analiză preliminară a impactului total al politicilor europene tip Green Deal estimează nevoi enorme de investiții pentru fabrici de ciment care sunt deja vârf de lance din punct de vedere tehnologic, așa cum sunt cele pe care le deținem în România, care ating valori similare investiției într-o fabrică nouă în afara spațiului comunitar.

Pentru ca aceste investiții să poată avea loc în interiorul granițelor Uniunii Europene, ele trebuie susținute de cofinanțări din fondurile dedicate implementării Pactului Ecologic European concomitent cu politici de susținere a cererii pentru produse și soluții cu amprentă scăzută sau neutră de carbon.

Care este politica grupului cu privire la consumul energetic și impactul asupra mediului?

În cadrul strategiei noastre pe termen lung, dezvoltarea durabilă este un element cheie și o consecință directă a modului în care respectăm principiul de bază al organizației noastre: acela de a construi fundația unui viitor prosper.

În viziunea noastră, până în 2050, mediul construit va fi unul neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon și circular din punctul de vedere al utilizării resurselor, iar procesele noastre de producție, produsele și soluțiile pe care le oferim vor aduce un impact benefic mediului înconjurător. Avem ținte intermediare ambițioase în acest sens. Atingerea acestor ținte ne va ajuta să rămânem cea mai eficientă companie din industria noastră în ceea ce privește eficiența energetică și emisiile de CO2.

_____________________________________________

Interviul a apărut inițial în numărul din iulie 2020 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier acest număr (iulie 2020), în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *