Acasă » Termo » Guvernul va da mai mulți bani primăriilor pentru ca sistemele de termoficare să nu intre în colaps

Guvernul va da mai mulți bani primăriilor pentru ca sistemele de termoficare să nu intre în colaps

Energynomics

Sumele plătite de la bugetul de stat pentru primăriile care nu au bani să cumpere gazele necesare sistemelor centralizate de distribuție a energiei termice vor fi majorate, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Dezvoltării, conform e-nergia.ro.

În baza legislației actuale, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 şi 31 martie 2022, Guvernul alocă bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale o subvenţie pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei. Subvenția este egală cu 50% din diferenţa rezultată între preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kWh.

Subvenția va fi majorată, chiar până la dublu, pentru orașele care arată că nu pot susține funcționarea serviciilor de alimentare cu energie termică din cauza creșterii prețurilor la gaze.

”Sumele alocate potrivit alin. (4) nu pot depăși dublul subvenției alocate potrivit alin. (1)-(3)…(6) – Sumele acordate potrivit alin. (4)-(5) se raportează la subvenția alocată potrivit alin. (1)-(3) pentru consumul de gaze naturale din lunile ianuarie, respectiv februarie 2022”, se arată în text.

Mai mulți primari au cerut în ultima vreme sprijin financiar de la Guvern, în contextul în care creșterea prețului gazelor, care nu poate fi însoțită de o creștere echivalentă a prețurilor plătite de populație, riscă să conducă la sistarea furnizării căldurii.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.