Acasă » Electricitate » Guvernul a înființat o entitate pentru preluarea apei grele și a 80 de angajați ai RAAN

Guvernul a înființat o entitate pentru preluarea apei grele și a 80 de angajați ai RAAN

31 august 2017
Electricitate
energynomics

Guvernul României a aprobat miercuri, 30 august 2017, la propunerea Ministerului Energiei, Ordonanța privind înființarea Centrului Național de Management al Apei Grele (CNMAG). Noua entitate va prelua managementul apei grele de la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN), din Drobeta Turnu Severin, aflată în faliment și în imposibilitatea de a mai conserva această resursă.

”Această resursă este deosebit de importantă pentru producerea energiei nucleare în România, dar și în negocierile cu partenerii chinezi pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă”, precizează ministrul Energiei, Toma Petcu, într-un comunicat de presă.

Noua structură va prelua în depozit cantitățile de apă grea achiziționate la rezerva de stat, inclusiv obligația de depozitare și menținere a calității acestei resurse în baza unui contract de depozit, care va fi încheiat cu administrația națională a rezervelor de stat și probleme speciale. De asemenea, Centrul va prelua în depozit și cantitățile de apă grea produse și aflate în proprietatea RAAN, altele decât cele achiziționate la rezerva de stat.

CNMAG va fi finanțat integral de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei și va avea maximum 80 de posturi care vor putea fi ocupate de actualii angajați ai RAAN.

În prezent, la Rezerva de Stat se află în custodia RAAN o cantitate de apă grea a cărei valoare este de aproximativ 5 miliarde de lei. Din această cantitate, aproximativ jumătate va reprezenta aportul în natură al statului român la constituirea societății care va opera Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Restul cantității va fi achiziționată pentru consumul tehnologic de către Nuclearelectrica din venituri proprii.

Centrul va avea sediul în Răscolești, județul Mehedinți. Ministerul Energiei urmează să elaboreze o Hotărâre de Guvern prin care vor fi stabilite structura organizatorică și mecanismul de funcționare.

În ultimii trei ani (2014-2016), RAAN a raportat pierderi cumulate de 321 de milioane de lei. În 2011, compania avea 3659 de angajați și și o cifră de afaceri de peste 715 milioane de lei, pentru a ajunge ca în 2016 să raporteze o pierdere netă de 67 de milioane de lei, la o cifră de afaceri de numai 22 de milioane de lei. RAAN a intrat în insolvență pe 18 septembrie 2013, după ce acumulase datorii de 680 de milioane de lei. Alte datorii, de peste 70 milioane lei, s-au acumulat în perioada insolvenței, iar la data de 14 iunie 2016 Curtea de Apel Craiova a dispus intrarea în faliment a Regiei, numind Euro Insol lichidator judiciar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *