Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Guvernul elimină calendarul scumpirii gazelor pentru industrie

Guvernul elimină calendarul scumpirii gazelor pentru industrie

26 mai 2014
Consumatori
energynomics

Guvernul va elimina ambele scumpiri ale gazelor prevăzute de calendarul de liberalizare de anul acesta pentru industrie. Conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă, calendarul de liberalizare a preţului gazului pentru industrie, care presupunea două scumpiri în 2014 ce ar fi putut duce la închiderea a peste 50% din capacităţile de producţie din industrie într-un scenariu pesimist, se amână din nou. Singurul calendar de liberalizare rămas în vigoare este cel pentru populaţie, care presupune, într-o primă etapă, scumpiri de 20% al preţului gazelor până la sfârşitul anului viitor, conform economica.net.

Guvernul motivează eliminarea calendarului pentru industrie prin faptul că este deja realizată alinierea preţurilor interne cu cele de import. „Convergenţa preţurilor gazelor naturale s-a realizat. Nu mai este nevoie să facem creşteri de preţuri pentru industrie, aşa cum erau angajamentele anterioare. Prin adoptarea pachetului propus spre dezbatere publică, preţul final al gazelor naturale nu va mai creşte, existând chiar premise ca să scadă în următoarele luni”, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

În nota de fundamentare a actului normativ se arată că dereglementarea se face în timpul sezonului cald pentru că generează un impact social redus, că preţurile vor fi stabilite de piaţă pe bază de cerere şi ofertă, şi că este necesară o perioadă de tranziţie pentru pregătirea fabricilor pentru a funcţiona în condiţiile unei pieţe libere, în aşa fel încât să nu se distorsioneze contractele în derulare.

„Până la data de 1 martie 2015, clienţii non-casnici de gaze naturale au obligaţia şă-şi aleagă furnizorul de gaze şi să încheie cu acesta un contract de vânzare-cumpărare a gazelor naturale la preţ negociat. Furnizorii au obligaţia să transmită clienţilor non-casnici din portofoliul lor, în timp util, notificări privind obligativitatea de a încheia contracte de vânzare-cumpărare a gazelor la un preţ negociat, oferte de preţ, precum şi informarea privind posibilitatea legală de a schimba furnizorul”, se arată în nota de fundamentare a noului proiect de Ordonanţă.

Prețul gazelor pentru industrie ar putea să scadă în următoarele luni

Prețul gazelor pentru consumatorii industriali ar putea scădea în perioada următoare după ce Departamentul pentru Energie va implementa un pachet de măsuri pentru dinamizarea și transparentizarea pieței, a afirmat, vineri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, potrivit unui declarații transmise Agerpres.

Departamentul pentru Energie a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care cuprinde o serie de modificări ce trebuie adoptate rapid pentru dinamizarea pieței gazelor naturale și creșterea transparenței tranzacțiilor din acest sector, se arată într-un comunicat al instituției.

“Departamentul pentru Energie consideră că în privința consumatorilor noncasnici și în baza datelor furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) s-a realizat convergență de prețuri între prețul intern și cel de import, agreată de statul român cu instituțiile financiare internaționale. În consecință, pentru consumatorii noncasnici, nu credem că se mai impune nicio mărire de tarife aferentă calendarului stabilit“, spun oficialii Departamentului.

Departamentul pentru Energie solicită ANRE să finalizeze cât mai repede posibil procesul de revizuire a Codului rețelei pentru o mai bună funcționare a pieței. Totodată, Departamentul propune ca pentru consumatorii noncasnici (reglementați) să existe o perioada tranzitorie de opt luni, necesară încheierii într-o manieră competitivă a unor noi contracte de furnizare.

“Pentru dinamizarea pieței și creșterea transparenței, Departamentul pentru Energie propune pentru o perioada determinată, între 1 iulie 2014 și 31 decembrie 2018, ca producătorii de gaze naturale să fie obligați să tranzacționeze transparent, nediscriminatoriu și centralizat un volum de gaze naturale, ce va fi stabilit de către ANRE. Această obligație va fi aplicată, în perioada 1 martie 2015 — 31 decembrie 2018, și furnizorilor de gaze naturale, atât pentru gazele naturale din intern, cât și pentru cele din import. Departamentul pentru Energie consideră că măsurile adoptate vor contribui la o mai bună funcționare a pieței de gaze naturale din România, cu beneficii pentru toți operatorii implicați, dar și pentru consumatori“, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *