Acasă » Petrol și Gaze » Guvernul bulgar prelungește licența de explorare în Marea Neagră a OMV, Total și Repsol

Guvernul bulgar prelungește licența de explorare în Marea Neagră a OMV, Total și Repsol

energynomics

Licența de explorare a perimetrului 1-21 Han Asparuh din Marea Neagră, deținută de OMV, principalul acționar al Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, alături de Total și Repsol, a fost prelungită cu 109 zile de către guvernul bulgar, conform Profit.ro.

În România, OMV Petrom a anunțat amânarea adoptării deciziei finale de investiție în zăcământul de mare adâncime Neptun Deep, unde deține o participație de 50%, egală cu cea a partenerului său, ExxonMobil, care este și operator.

Motivele invocate au fost lentoarea adoptării Legii offshore, restricțiile impuse la exportul de gaze și lipsa predictibilității și stabilității fiscale.

Potrivit unui studiu Wood Mackenzie, în urma adoptării legii offshore, România a devenit mai puțin competitivă în ceea ce privește exploatarea gazelor neconvenționale decât toate celelalte state din Marea Caspică și Marea Neagră, cu excepția Azerbaidjanului. Un studiu Deloitte arăta că rata efectivă de impozitare (redevențe plus alte impozite similare) din Bulgaria era în 2016 de 7,1% din venituri, în timp ce cea din România era de 17,5%.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *