Acasă » Interes general » Macroeconomie » Guvernul a aprobat proiectul de lege care permite înființarea unui tribunal comercial în Bucureşti

Guvernul a aprobat proiectul de lege care permite înființarea unui tribunal comercial în Bucureşti

12 septembrie 2013
Interes general
energynomics

Bucureștiul va avea un tribunal specializat pentru rezolvarea litigiilor din mediul de afaceri după ce Parlamentul va vota legea care modifică și completează Legea 304/2004 privind organizarea judiciară. Proiectul de lege a fost aprobat în ședinta de guvern de miercuri, proiect care specific înfiinţarea unui Tribunal comercial în Bucureşti. Tribunalul va putea judeca respectând principiul celerității litigii ce ține, spre exemplu, de insolvențe sau de practici de concurență neloială.

Comunicatul de presă al Guvernului arată că „proiectul de lege oferă un temei legal, clar şi complet în vederea înfiinţării unor tribunale specializate, în special a unui Tribunal specializat în domeniile societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială şi insolvenţă la nivelul municipiului Bucureşti, ceea ce va asigura atât specializarea judecătorilor, cât şi o mai mare celeritate a judecării cauzelor în domenii sensibile.”

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara în luna mai că are un acord de principiu din partea primului ministru pentru înființarea din toamnă a unui tribunal comercial la Bucureşti, care să preia majoritatea litigiilor comerciale. Ministrul declara că justiția din România trebuie să organizeze tribunale specializate pentru mediul de afaceri pentru scurtarea termenelor de rezolvare a litigiilor ivite în economie. Unele dintre termene au fost împinse până în 2014 sau 2015, iar tribunalul București, locul unde se soluționează o treime din cazurile litigioase între companii, este supraaglomerat.

„În momentul de faţă justiţia are o datorie faţă de economie. Are o datorie să pună la punct un instrument care înseamnă termene scurte, care înseamnă practică unitară, care înseamnă tribunale specializate. De ce tribunale specializate? Pentru că identificând foarte clar un mecanism de soluţionare a unei contestaţii poţi să dai încredere mediului de afaceri”, a spus atunci Robert Cazanciuc, precizând că în aceste tribunale comerciale ar urma să lucreze „judecători specializaţi care să înţeleagă foarte bine ce este un mecanism de afaceri”.

În urma discuțiilor dintre Ministrul de resort și conducerea Tribunalului București s-a stabilit că acest tribunal va contribui la înfiinţarea instanţei specializate cu „un necesar pentru partea administrativă – săli de judecată, infrastructură”. Ministrul Justiţiei a adăugat că se ia în calcul şi delegarea unor judecători de la alte instanţe cu mai puţine dosare, pentru funcţionarea acestui tribunal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *