Acasă » Termo » Guvernul a adoptat pachetul de subvenție de 1,2 mld. lei pentru CE Oltenia

Guvernul a adoptat pachetul de subvenție de 1,2 mld. lei pentru CE Oltenia

31 decembrie 2019
Cogenerare
Bogdan Tudorache

Guvernul României a aprobat luni, 30 decembrie, Memorandumul privind ajutorarea Complexului Energetic Oltenia cu 1,2 miliarde lei printr-o emisiune de obligațiuni de trezorerie pentru achiziționarea certificatelor de carbon pe anul 2019, se arată într-o înștiințare a ministerului postată pe facebook.

Memorandumul împuternicește Ministerul Finanțelor Publice să acorde un aviz de principiu privind posibilitatea acordării unui împrumut din Trezorerie în valoare de 1.200 milioane lei Complexului Energetic Oltenia, ”sub forma unui ajutor de salvare, după parcurgerea etapelor prevăzute de legislația aplicabilă privind ajutoarele de stat și după obținerea deciziei de autorizare a Comisiei Europene”.

În termen de 6 luni de la acordare, Complexul Energetic Oltenia trebuie fie să ramburseze împrumutul acordat, fie să prezinte un Program de Restructurare pe care Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri îl va notifica Comisiei Europene în vederea obținerii unui ajutor de stat pentru restructurare, după notificarea Comisiei Europene.

Totodată, CE Oltenia va obține un ajutor de stat de restructurare pentru o perioada de 5 ani.

Până la sfârșitul trimestrului I 2020, compania minieră va trebui să elaboreze, în colaborare cu BERD și BEI, un Planului de dezvoltare și decarbonare ”în corelare cu obligațiile și cerințele stabilite prin reglementările naționale și europene, inclusiv cu cele care rezultă din implementarea noului pachet legislativ privind piața internă, adoptat în anul 2019 si corelat cu Planul National Integrat Energie – Schimbări Climatice 2021-2030, precum și Planul de restructurare a activității CEO, cu precizarea efortului investițional necesar acoperirii tuturor costurilor acestei acțiuni (investiții în modernizarea respectiv înlocuirea cu capacități noi energetice, disponibilizări, reconversie profesională, lucrări de protecția mediului)”.

În același timp, Ministerul își asumă pregătirea ”unui studiu de evaluare și impact a planului de dezvoltare și decarbonare al sectorului de producție energie electrică pe cărbune, cu termene clare de diminuare/închidere a capacităților pe cărbune și înlocuire cu capacități mai puțin poluante și cu dimensionarea necesarului investițional, corelat cu instrumentele financiare existente și aplicabile la nivel european Statelor Membre care trebuie să gestioneze tranziția zonelor unde extracția cărbunelui constituie principalul element de dezvoltare economică (de exemplu, Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziție)”, se mai arată în postarea Ministerului.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *