Acasă » Electricitate » Grupul Enel anunță o creștere de 3,8% a venitului „de bază” în S1, deși profitul a scăzut

Grupul Enel anunță o creștere de 3,8% a venitului „de bază” în S1, deși profitul a scăzut

30 iulie 2017
Distribuţie
Bogdan Tudorache

Enel a anunțat o creștere a venitului din activitatea de bază cu 3,8% în semestrul 1 (S1) al anului curent, precizează un comunicat remis energynomics.ro.

Astfel, grupul a anunțat venituri de 36.315 millioane euro (creștere cu 6.3% comparativ cu 34.150 millioane euro în prima jumătate a anului 2016) și o creștere generalizată în toate țările, peste variația provenită din exercițiul de consolidare. Profitul înainte de impozitare, depreciere, dobânzi și amortizare (EBITDA) total a fost de 7.678 millioane euro (comparativ cu 8.053 millioane euro în prima jumătate a anului 2016, scădere de 4.7%), din cauza impactului negativ al schimbărilor în ceea ce privește consolidarea și declinul marjelor din Iberia, fost parțial compensate de câștigurile venite din rata de schimb valutar și de rezultatele puternice ale Italiei, în special în retail.

Profitul EBITDA din venituri de bază a fost de 7.532 millioane euro (7.929 millioane euro în prima jumătate a anului 2016, în scădere cu 5%) excluzând influenţele cu caracter excepțional aferente vânzării unor active, iar excluzând elementele cu caracter excepţional, EBITDA din activitatea de bază a scăzut cu 3.3% în termeni comparabili, fiind influențată major de efectul modificării scopului consolidării, anunță compania.

Venitul net pe Grup a fost de 1.847 millioane euro (1.834 millioane euro în prima jumătate a anului 2016, creștere de 0.7%), acesta crescând datorită cheltuielilor financiare nete mai mici, reducerii taxelor și a scăderii impactului aferent participaţiilor minoritare peste compensarea declinului EBIT. Iar venitul net comun pe Grup a fost de 1.809 millioane euro (1.742 millioane euro în prima jumătate a anului 2016, creștere de 3.8%), iar excluzând elementele cu caracter excepţional, venitul net comun al Grupului a crescut cu 7,9% în condiții comparabile.

Debitul financiar net a fost de 38.826 millioane euro (37.553 millioane euro la sfârșitul anului 2016, în creștere cu 3.4%). Acesta a crescut datorită achizițiilor din această perioadă (inclusiv CELG) și a plății dividendelor intermediare pentru 2016, ale căror efecte au fost parțial compensate de creșterea fluxului de numerar din operațiuni.

„Diversificarea geografică și tehnologică a portofoliului nostru de active și clienți, traiectoria de creștere solidă, precum și acțiunile de simplificare și eficiență operațională pe care le-am efectuat, ne-au permis să livrăm o performanță puternică la nivelul principalilor indicatori financiari în prima jumătate a anului 2017. Într-adevăr, am înregistrat o creștere cu 3,8% a venitului net din activitățile de bază în ciuda provocărilor reprezentate de disponibilitatea redusă a resurselor globale de producție, precum și de situația excepțională din această perioadă din Peninsula Iberică”, a spus Francesco Starace, CEO și Director General Enel.

”În același timp, am făcut progrese semnificative față de fiecare obiectiv prevăzut în Planul Strategic al Grupului prezentat în noiembrie. Planul nostru de digitalizare accelerează îmbunătățirile în multe domenii ale afacerii noastre, cu o atenție deosebită în ceea ce priveşte eficiența operațională, unde suntem pe calea cea bună pentru atingerea țintei noastre de la sfârșitul anului”, a adăugat el.

”Uitându-ne la creșterea industrială, accentul pus pe rețele și pe sursele regenerabile de energie a avut o contribuție pozitivă la rezultatele globale și, în special asupra energiei regenerabile, unde intenționăm să punem în funcţiune capacităţi instalate de 2GW în a doua jumătate a anului, anul 2017 reprezentând astfel un alt an record în ceea ce privește capacitatea instalată. Având în vedere rezultatele și performanțele operaționale obţinute în prima jumătate a anului, putem confirma atingerea obiectivelor noastre financiare pentru 2017.”

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *