Acasă » Interes general » Grupul ALPLA investește în construcția unei fabrici de reciclare în Târgu Mureș

Grupul ALPLA investește în construcția unei fabrici de reciclare în Târgu Mureș

21 septembrie 2021
Interes general
Bogdan Tudorache

Grupul ALPLA, lider în soluții de ambalare și reciclare din plastic, continuă demersurile pentru a-şi atinge obiectivele de sustenabilitate investind în construcția unei fabrici de reciclare în Târgu Mureș. Compania va investi aproximativ 50 de milioane de euro în fiecare an în vederea extinderii activităților de reciclare până în 2025.

„Obiectivul nostru este să stabilim un ciclu de viață complet al ambalajului – de la recipient (PET) la recipient – în special în regiunile unde colectarea și reciclarea deșeurilor au potențial de dezvoltare. Asocierea noastră în acest joint-venture este un pas strategic și important în această direcție”, spune Președintele ALPLA, Günther Lehner, responsabil pentru dezvoltarea departamentelor de Sustenabilitate și Economie Circulară.

În vederea dezvoltării fabricii, ALPLA, alături de Ecohelp SRL și United Polymer Trading AG (Elveția) lansează operațiuni comune de reciclare a PET-urilor în România, investind în instalarea unei linii de extrudare pentru reciclarea recipientelor din plastic. Astfel, granulele provenite în urma procesului de reciclare vor fi utilizate pentru fabricarea de preforme și recipiente noi, în vederea consolidării ciclului materialelor provenite din regiunea Europei Centrale și de Sud-Est.

Ținta stabilită de cele trei companii este producția anuală a 15.000 de tone de PET reciclat post-consum, de calitate alimentară (rPET).

Bunele practici legate de sustenabilitate și noile directive obligă piața să facă îmbunătățiri semnificative, atât în ceea ce privește producția de ambalaje, cât și în ceea ce privește procesul de colectare. Deasemenea, se observă un interes crescut din partea consumatorilor pentru materialele reciclate.

„Vedem o cerere din ce în ce mai pronunțată din partea clienților noștri pentru materialele reciclate. Nevoia și dorința clienților noștri de a recicla ne oferă oportunitatea de a stimula proiecte de investiții”, spune Georg Lässer, șeful departamentului de reciclare corporativă ALPLA

În timp ce ALPLA acționează ca un specialist în reciclare și ca producător de preforme și recipiente, Ecohelp furnizează material de bază sub formă de fulgi din PET care vor trece printr-un proces de extrudare pentru a produce granule de rPET de înaltă calitate. UPT este proprietarul instalației de reciclare rPET Cumapol Emmen din Olanda și este specializată în comerțul cu materiale plastice și materiale reciclate.

”Suntem o companie inovatoare, cu o puternică dorință de sustenabilitate, care îşi consolidează şi îşi dezvoltă constant serviciile prin implementarea de soluții și facilități care sporesc calitatea mediului înconjurător. Viziunea noastră este să utilizăm resursele naturale într-un mod eficient și sustenabil cu ajutorul energiei regenerabile și a materialelor durabile, reciclate corespunzător, iar reducerea gradului de poluare este unul dintre dezideratele noastre. Expertiza vastă pe care o deținem în acest domeniu, capacitățile tehnice și experiența bogată a partenerilor alături de care am creat acest joint-venture contribuie la reducerea gradului de poluare”, spune Cristina Bogdan, Sustainability Manager.

Suma totală investită în fabrică și în infrastructura aferentă se ridică la aproximativ 7,5 milioane euro, iar extinderea fabricii creează 15 noi locuri de muncă.

„Prin această investiție aducem expertiza noastră în materie de reciclare clienților noștri din regiune, permițându-ne să operăm pe piață într-o proximitate și mai mare”, declară Rainer Widmar, director regional CEE la ALPLA.

La începutul anului 2021, Grupul ALPLA a anunțat că va investi aproximativ 50 de milioane de euro în fiecare an în extinderea continuă a activităților sale de reciclare până în 2025. De asemenea, compania intenționează să își globalizeze activitățile în domeniul reciclării de înaltă calitate. În total, grupul reciclează anual aproximativ 130.000 de tone de PET și 60.000 de tone de PE.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *