Acasă » Regenerabile » Greu cu banii europeni – clienții încep să investească singuri în panouri solare

Greu cu banii europeni – clienții încep să investească singuri în panouri solare

13 octombrie 2022
Regenerabile
energynomics

Clienții care doresc să își instaleze panouri fotovoltaice pe acoperiș încep să renunțe la a mai aștepta fondurile nerambursabile și preferă să investească fondurile proprii, pentru a urgenta momentul începerii producției proprii de energie. În același timp, mulți clienți, neavând cunoștințe legate de piața energetică, pierd timp și bani din cauza unor consultanți care le promit ”lucruri care nu există”, a declarat Octavian Roșca, Managing Partner al firmei VOLT.

”Oportunitatea cea mai mare este dată de aceste finanțări europene și guvernamentale. Doar că observăm destule probleme la implementare. Vedem că există deja un fenomen de tranziție prin care beneficiarii preferă să investească din fonduri proprii și, din păcate, lumea devine tot mai reticentă la aceste fonduri nerambursabile. Clienții au nevoie să își diminuează costurile cu energia electrică acum, nu peste doi sau trei ani”, a spus Roșca, în cadrul conferinței „Noul val de regenerabile”, organizate de Energynomics.

VOLT a construit sau are în derulare peste 70 de proiecte de montare a panourilor solare, atât pentru clienți rezidențiali, cât și industriali. Potrivit lui Roșca, pentru unii clienți care nu sunt familiarizați cu piața energetică să aleagă prețul în detrimentul eficienței constituie o mare provocare.

Pe lângă prețurile în creștere, companiile care montează panouri fotovoltaice se confruntă cu o alte dificultăți, respectiv lipsa forței de muncă și termenele tot mai mari de livrare a echipamentelor, care variază între 4 și 6 luni. Din acest motiv, VOLT încearcă să își facă stocuri de materiale și echipamente, însă există situații în care unele componente nu se mai produc.

”Printre noi se află un elefant, acest pseudo-val al regenerabilelor, care vine cu foarte multe oportunități, dar și cu multe riscuri pentru beneficiari și pentru firmele care se ocupă de instalarea panourilor solare, din cauza dificultăților de logistică și a celor provocate de lipsa forței de muncă. Cred că soluția stă în gestionarea acestor riscuri”, a mai spus Roșca.

Conferința „Noul val de regenerabile” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB, BCR, Eaton Electric, EnergoBit, EnergoPower, Enevo Group, Phoenix Contact, Photomate, REI Group, Simtel, Volt, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *