Acasă » Electricitate » Greenpeace România și Expert Forum contestă extinderea folosirii gazelor fosile – 5 mituri despre gaz

Greenpeace România și Expert Forum contestă extinderea folosirii gazelor fosile – 5 mituri despre gaz

18 octombrie 2022
Analize
energynomics

Greenpeace România și Expert Forum au lansat o analiză critică a principalelor argumente invocate de factorii de decizie din România ce susțin extinderea folosirii gazelor fosile. Documentul redactat de Otilia Nuțu, expert în energie, pune în discuție cât de realiste sunt planurile României legate de investițiile în gaz și identifică alternativele viabile.

În plină criză energetică, generată în primul rând de limitarea accesului la gazele rusești, vocile oficialilor români care trebuie să găsească soluții spun același lucru: mai multe gaze. Autorii analizei afirmă că “investițiile în proiecte de centrale pe gaze și de extindere a rețelei de distribuție se dovedesc a fi inoportune”. „Demersurile oficiale ignoră realitatea curentă și continuă să se bazeze pe o serie de mituri care portretizează gazele fosile drept soluție optimă pentru tranziția energetică din România”, sintetizează autorii analizei, într-un comunicat de presă. Potrivit acestora, întrebarea corectă pentru România nu este cât se va extinde infrastructura pentru gaz, ci cum și când va reuși să ajungă la eliminarea sa din mixtul energetic.

Iată cele 5 mituri abordate în analiză, care, “riscă să deraieze tranziția la energie verde în România și care aduc riscuri sporite de securitate energetică”:

Mitul 1: Cărbunele trebuie înlocuit cu gaze pentru că energia verde este intermitentă. Fals! Intermitența energiei regenerabile și variațiile cererii pot fi rezolvate prin stocare, utilizare inteligentă a rețelelor și flexibilizarea cererii.

„Realitatea este că producția de gaz în România e în scădere accelerată, că zăcămintele noi și semnificative sunt departe de a intra în piață, că înlocuirea cărbunelui sau altor combustibili cu gaz fără producție nouă riscă să ne crească dependența de importuri” – Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie la Expert Forum

Mitul 2: Gazele sprijină decarbonarea în energie electrică și încălzire, fiind doar un combustibil de tranziție. Fals! Investițiile în gaze au cicluri de viață îndelungate și ne blochează în tehnologii și infrastructuri incompatibile cu tranziția energetică verde.

Mitul 3: Gazele oferă mai multă securitate energetică decât energia regenerabilă. Fals! Conform cifrelor, contribuția noilor exploatări ale zăcămintelor de gaze este limitată și nu poate asigura securitatea energetică pe termen lung.

Mitul 4: Energia electrică pe gaze este mai ieftină decât cea produsă din surse regenerabile. Fals! Investițiile în proiecte noi de energie regenerabilă sunt mai ieftine decât propunerile de proiecte pe gaz. De asemenea, energia electrică produsă din regenerabile este mai ieftină.

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, rolul gazelor va deveni marginal în următorii ani și ne trebuie încă de pe acum planuri clare pentru a-l elimina complet din mixtul energetic la orizontul anului 2035″ – Alin Tănase, campaigner Greenpeace România

Mitul 5: Energia electrică bazată pe gaz generează mai multe locuri de muncă decât cea regenerabilă. Fals! Instalarea și operarea unor capacități pe energie regenerabilă duce la crearea mai multor locuri de muncă decât o centrală pe gaze.

În concluzie, autorii analizei recomandă “reconsiderarea de urgență a planurilor de creștere a consumului de gaze, redistribuirea banilor alocați pentru dezvoltarea infrastructurii pe gaze și accelerarea investițiilor în energia electrică din surse regenerabile”.

Analiza poate fi citită integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *