Acasă » Petrol și Gaze » Greenpeace cere Guvernului urgentarea tranziției, protestează în fața petrolierului rusesc VF Tanker 2

Greenpeace cere Guvernului urgentarea tranziției, protestează în fața petrolierului rusesc VF Tanker 2

1 august 2022
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Activiști Greenpeace România în caiace protestează în fața petrolierului rusesc VF Tanker 2, care se află în prezent în largul Mării Negre, în apropierea portului Constanța. „Seceta începe aici”, „Valurile de căldură încep aici” și „Heat waves start here” sunt mesajele prin care aceștia trag un semnal de alarmă asupra legăturii dintre dependența de combustibili fosili și fenomenele meteo extreme cu care ne confruntăm: secetă generalizată, incendii devastatoare, temperaturi sufocante, instabilitate atmosferică. Activiștii cer Guvernului României să nu mai amâne tranziția către energia curată, care nu distruge mediul și nu alimentează războaie.

Astfel, Greenpeace cere Guvernului României implementarea de urgență a măsurilor de creștere a eficienței energetice atât în clădiri, cât și în industrie, susținerea activă a prosumatorilor și a democrației energetice, investiții în îmbunătățirea infrastructurii pentru energie curată, precum și a sistemelor de transport public, plantarea unei rețele naționale de păduri de protecție și sprijin real pentru cetățenii cei mai vulnerabili la schimbările climatice.

”Trecem printr-o suprapunere letală de crize la nivel global: criza sanitară, războiul din Ucraina, criza refugiaților, criza energetică și economică, criza climatică și a naturii, care se amplifică una pe alta. Toți suntem afectați, însă nu în mod egal, iar acest lucru se vede tot mai clar și la nivel local: sud-estul României este lovit de secetă și incendii de vegetație, sute de localități au rămas fără apă, iar deșertificarea amenință 11 milioane de români care trăiesc în zonele de câmpie, precum și siguranța alimentară a celor mai vulnerabili”, spun activiștii Greenpeace.

”Rusia este principalul furnizor al Uniunii Europene de petrol, gaze naturale și cărbune, care finanțează în mod direct invazia Ucrainei: statele UE au vărsat de la începutul războiului și până acum peste 72 de miliarde de euro în buzunarul lui Putin. Asta înseamnă vieți pierdute în fiecare zi și o adâncire accelerată a crizei climatice. Însă, dacă răspunsul nostru este înlocuirea combustibililor fosili proveniți din regimuri dictatoriale cu alți combustibili fosili, nu facem decât să ne săpăm în continuare groapa. Fiecare pas către tranziția la energie curată, regenerabilă, precum și concentrarea pe eficiență energetică este un pas către securitate și un viitor mai verde și mai pașnic pentru toți. În loc să alimentăm mașinăria de război și să punem și mai mult gaz pe foc, ne putem concentra eforturile pe reziliență, independență energetică și securitate pe termen lung”, adaugă ei.

„Nu vom fi niciodată în siguranță într-o lume dependentă de combustibili fosili, iar răspunsul nostru nu poate fi doar schimbarea furnizorilor. Guvernul României trebuie să ia măsuri concrete pentru o tranziție justă și echitabilă la energie regenerabilă, astfel încât crizele cu care ne confruntăm să nu se agraveze. E momentul ca guvernanții români să prioritizeze viitorul nostru, și nu profitul companiilor de combustibili fosili. Investițiile în surse regenerabile și economisirea energiei ar trebui tratate drept prioritate națională. România trebuie să grăbească tranziția energetică prin obiective ambițioase de energie regenerabilă și eficiență energetică și să stabilească ținte clare pentru eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili”, susține Alin Tănase, campaigner Greenpeace România.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *