Acasă » Electricitate » Nuclear » Grant de 14 mil. USD anunțat de Joe Biden pentru dezvoltarea SMR în România

Grant de 14 mil. USD anunțat de Joe Biden pentru dezvoltarea SMR în România

28 iunie 2022
Nuclear
energynomics

Nuclearelectrica salută anunțul făcut de Președintele SUA, Joe Biden cu ocazia lansării „Inițiativei Parteneriat Global pentru Infrastructură”, în cadrul Summit-ului G7: alocarea unui grant în valoare de 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în România de către NuScale – Etapă Preliminară a Studiilor de inginerie și proiectare pentru proiectul SMR din România.

În dezvoltarea acestui studiu Nuclearelectrica și NuScale vor colabora cu USTDA pentru inițierea unui pachet de studii și activități de inginerie și proiectare, precum și analize tehnice ale amplasamentului potențial de la Doicești, care vor furniza României date esențiale pentru dezvoltarea primei centrale cu reactoare modulare mici din România. Aceste informații sunt esențiale pentru estimarea costurilor, planificarea riguroasă a activităților și definirea proiectului prin raportare la cerințele de autorizare și reglementare naționale și internaționale aplicabile. De asemenea, în această etapă vor fi identificați potențialii furnizori de servicii și pentru producția componentelor și asamblarea acestora în România.

„Tehnologia reactoarelor modulare mici a NuScale, prima și singura tehnologie SMR care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA (NRC), poate sprijini obiectivele de decarbonare ale României, contribuind în același timp la independența energetică și prosperitatea țării noastre. Prin parteneriatul cu Statele Unite, alegând o tehnologie deja aprobată și validată de către un reglementator cu experiență, România se asigură, de asemenea, că proiectele sale în domeniul energiei nucleare respectă cele mai înalte standarde de siguranță nucleară. De asemenea, Nuclearelectrica, cu peste peste 25 ani de operare la cele mai înalte standarde de securitate a centralelor nucleare, este mândră să contribuie cu expertiză la dezvoltarea primelor reactoare modulare din Europa și să ofere un exemplu pentru alte țări interesate să dezvolte programe nucleare civile”, a spus Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

România, prin Nuclearelectrica, face astfel primii pași spre implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale din Europa cu 6 module și o putere instalată 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

„Ca și în cazul Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă, prima centrală cu reactoare modula mici va genera în comunitatea în care va fi amplasată energie curată și creștere economică durabilă pentru comunitatea locală, prin mii de locuri create, investiții în infrastructură, dezvoltarea lanțului de furnizori locali, taxe la bugetul local și dezvoltarea unei noi generații prin investițiile în educație de calitate”, a adăugat Cosmin Ghiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *