Acasă » Uncategorized @ro » Glencore va plăti daune către OMV Petrom pentru petrol de slabă calitate

Glencore va plăti daune către OMV Petrom pentru petrol de slabă calitate

17 martie 2015
Uncategorized @ro
Gabriel Avăcăriței

Compania anglo-elveţiană Glencore, specializată în trading de mărfuri şi minerit, a fost obligată de un tribunal din Londra să plătească OMV Petrom 40 de milioane de dolari pentru că a livrat petrol de slabă calitate în România, în anii ’90, relatează Bloomberg, preluat de Mediafax.

În perioada 1993-1996, compania Marc Rich&Co., devenită ulterior Glencore International, a livrat peste 30 de transporturi de petrol de calitate inferioară celei convenite şi a falsificat documente, arată o decizie judecătorească.

Glencore a câștigat din aceste livrări circa 40,1 milioane de dolari. Compania de comerț v face apel. „Evenimentele au avut loc în urmă cu 20 de ani, iar angajaţii din perioada respectivă au plecat de mult din companie”, a anunţat Glencore într-un comunicat.

Glencore a livrat circa un sfert din ţiţeiul importat de Petrol Export Import (Petex) în numele a două firme de stat care ulterior au devenit Petrom, a arătat instanța.

Frauda a fost dezvăluită de un informator din cadrul Glencore, care a contactat Petex în 2002 şi a informat că în cazul a 32 de transporturi calitatea ţiţeiului nu era cea care ar fi trebuit să fie.

El a respins argumentul Glencore potrivit căruia reprezentanţii Petex aveau cunoştinţă de ilegalitate, el afirmând că doi foşti traderi ai Marc Rich & Co, care au depus mărturie în proces, au fost martori duplicitari, interesaţi să minimalizeze rolul avut în fraudă. Disputa a fost obiectul a două proceduri de arbitraj. Petrom a intentat procesul împotriva Glencore în Marea Britanie în anul 2008.

Sursa

Mediafax

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.