Acasă » Interes general » Germania și Olanda, „deschise” emiterii de obligațiuni de tip „coronabond”

Germania și Olanda, „deschise” emiterii de obligațiuni de tip „coronabond”

24 martie 2020
Interes general
energynomics

Germania și Olanda, doi dintre opozanții cei mai mari ai ideii de emitere de obligațiuni de stat în zona euro, ar fi acum deschise discuțiilor despre noi eurobonduri care ar diminua impactul economic al coronavirusului COVID-19.

Conform calculelor efectuate de Institutul German de Cercetări Economice (ifo), pandemia va genera pierderi de producție de sute de miliarde de euro, un șomaj în creștere și un deficit ridicat în bugetul național. În funcție de diverse scenarii, economia ar putea să scadă cu procente cuprinse între 7,1 și 20,6%, ceea ce ar corespunde unor pierderi de 255-729 miliarde de euro, potrivit Euractiv.com.

Liderii UE din țările cele mai afectate au cerut reciprocitatea emiterii datoriilor pentru a finanța un stimulent fiscal coordonat. Aceste eurobonduri temporare, sau „coronabonduri”, ar putea fi acceptabile pentru Olanda. Haga a fost întotdeauna împotriva oricăror transferuri fiscale și mutualizării riscurilor între partenerii europeni. În acest caz, țara ar putea fi „deschisă acestei discuții”, deși există alte instrumente și opțiuni care ar trebui luate în considerare înainte, potrivit unui diplomat al UE.

Cu toate acestea, guvernul olandez dorește să exploateze pe deplin flexibilitatea Pactului de stabilitate și creștere și a normelor privind ajutorul de stat, pentru a profita la maximum de cheltuielile naționale. După aceea, ar trebui să se exploreze ce instrumente suplimentare ar putea fi utilizate de către Banca Europeană de Investiții și BCE.

„Să ne uităm mai întâi la alte opțiuni, înainte de a o examina pe cea mai dificilă”, a adăugat diplomatul UE într-o referire la „coronabonduri”.

Ideea „coronabondurilor” a fost sugerată de premierul italian Giuseppe Conte în timpul teleconferinței liderilor UE de marțea trecută.

Potrivit Bloomberg, cancelarul german Angela Merkel nu s-a opus ideii și permițându-i ministrului de finanțe german, Olaf Scholz, să se angajeze în discuții. Ulterior, Merkel a declarat reporterilor că va „vorbi cu Olaf Scholz pentru ca Germania să continue să ia parte (la discuții). Dar nu există rezultate în acest sens”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *