Acasă » Interes general » Germania declanșează a doua etapă de alertă a unui plan de urgență în trei etape

Germania declanșează a doua etapă de alertă a unui plan de urgență în trei etape

27 iunie 2022
Interes general
energynomics

Invocând o „situație tensionată” în urma reducerilor de aprovizionare din Rusia de săptămâna trecută, Ministerul Economiei și Climei din Germania a tras un semnal de alarmă oficial prin declanșarea celei de-a doua etape a planului de urgență al țării pentru asigurarea aprovizionării cu gaze, așa-numita etapă de „alertă”. Securitatea aprovizionării este garantată în prezent, a dat asigurări ministerul. Acesta a luat măsuri pe fondul reducerii livrărilor de gaze din Rusia începând cu 14 iunie, precum și nivelului ridicat al prețurilor de pe piața gazelor.

Depozitele de stocare a gazelor din Germania sunt pline în proporție de 58%.

„Cu toate acestea, dacă livrările de gaze rusești prin conducta Nord Stream 1 rămân la nivelul scăzut de 40%, nivelul țintit de stocare, de 90% până în decembrie, nu poate fi atins fără măsuri suplimentare”, a spus ministerul, potrivit Clean Energy Wire.

Etapa de „alertă” este declanșată de o întrerupere gravă a aprovizionării cu gaze și se bazează în continuare pe mecanismele pieței pentru a remedia situația. Abia în stadiul final de „urgență” statul va interveni direct pe piața gazelor pentru a asigura aprovizionarea „clienților protejați”, precum gospodăriile private, întreprinderile mici și spitalele – posibil în detrimentul marilor consumatori industriali.

„Chiar dacă cantitățile de gaz pot fi încă procurate de pe piață și stocate, situația este gravă și va veni iarna”, a adăugat ministrul economiei și climei, Robert Habeck.

„Nu trebuie să ne amăgim: tăierea aprovizionării cu gaze reprezintă un atac economic asupra noastră din partea lui Putin. Este clar strategia lui Putin de a crea nesiguranță, de a crește prețurile și de a ne diviza ca societate. Ne apărăm împotriva acesteia. Dar va fi un drum stâncos pe care noi, ca țară, trebuie să mergem acum. Chiar dacă încă nu simțim cu adevărat, suntem într-o criză a gazelor.”

Prețurile sunt deja mari și Germania trebuie să se pregătească pentru noi creșteri, a subliniat el.

„Acest lucru va afecta producția industrială și va deveni o povară majoră pentru mulți consumatori. Este un șoc extern.”

Planul de urgență la gaz are trei niveluri, al treilea fiind nivelul „de urgență”.

Înlocuirea gazului rusesc va fi o temă majoră în cadrul summitului G7 de săptămâna aceasta de la Schloss Elmau, Bavaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.