Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Germania dă undă verde exploatării gazelor de şist

Germania dă undă verde exploatării gazelor de şist

8 iunie 2014
Consumatori
energynomics

Guvernul german va autoriza fracturarea hidraulică pe 86% din teritoriul său. Potrivit cotidianului francez Le Figaro, acesta este un prim pas spre exploatarea resurselor proprii de gaze de şist, pentru a mai reduce puţin din dependenţa faţă de gazul natural rusesc.

Propunând autorizarea procedurilor de fracturare hidraulică, guvernul german se pregăteşte să autorizeze de fapt exploatarea gazelor de şist în Germania. Până în prezent, în Germania nu exista nicio reglementare clară privind acest procedeu, singurul utilizat până acum pentru a extrage acest tip de gaz captiv în „roca mamă”, procedeu contestat în special de ecologişti, care denunţă consecinţele lui asupra mediului, informează Agerpres.

Într-un mesaj adresat Comisiei pentru finanţe din Bundestag, ministrul economiei al Germaniei, Sigmar Gabriel, a prezentat acest proiect guvernamental, ce urmează să fie examinat înainte de vacanţa de vară: fracturarea hidraulică va fi autorizată după examinarea condiţiilor de protejare a mediului şi în afara zonelor umede protejate, adică în 14% din teritoriul german.

Pentru moment, este încă dificil de evaluat potenţialul gazelor de şist din Germania. Potrivit unei evaluări realizate în 2013 de Departamentul american pentru energie doar în baza unor studii geologice, fără forări, subsolul german ar conţine 476 de miliarde de metri cubi de rezerve de gaze de şist recuperabile, adică de opt ori mai puţin decât potenţialul francez şi echivalentul a circa şase ani de consum german de gaze, precizează Le Figaro.

Criza ucraineană a jucat un rol important în decizia guvernului german de a accelera lucrurile în acest domeniu. Germania, principalul client european al gigantului rus Gazprom, este dependentă în proporţie de 35% de importurile de gaz rusesc. Chiar dacă guvernul german doreşte să creadă că aprovizionarea sa nu poate fi pusă în discuţie, Germania ar dori să-şi depăşească această dependenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *