Acasă » Petrol și Gaze » Georgia renunță la Gazprom, în favoarea gazelor din Azerbaidjan

Georgia renunță la Gazprom, în favoarea gazelor din Azerbaidjan

19 aprilie 2017
Consumatori
energynomics

În cel mai recent episod dintr-una din cele mai longevive telenovele geopolitice din regiune, ministrul georgian al Energiei, Kakha Kaladze a anunțat că, începând cu luna aceasta, Georgia va recurge doar la Azerbaidjan pentru a-și asigura necesarul de gaze.

Acest lucru era de așteptat. Azerbaidjanul furnizează deja o valoare estimată la 90 la suta din gazul folosit de Georgia, iar Gazprom se situează locul secund, cu aproximativ zece la sută.

Semnificația mai importantă a acestei decizii se va afla în viitor. Declarația lui Kaladze a vernit în timpul unei conferințe a miniștrilor de externe din statele eurasiatice organizat în parteneriat cu Uniunea Europeană și cu patru membri Central-Europeni (Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia). Au fost făcut promisiuni de sprijin pentru Coridorul Sudic, gazoduct sprijinit de UE, o rută strategică de gaze de așteptat să înceapă livrarea de gaz azere către partea Gazprom-dependentă a UE din 2020.

Una dintre gazdele coridorului, Georgia, cel mai entuziast stat pro-UE al regiunii, face tot posibilul să sprijine Azerbaidjanul.

În urmă cu doi ani, ministrul Kaladze a estimat că Tbilisi nu ar mai recurge la Gazprom pentru suplimentarea cererii de gaze în cazul în care, până în 2018, Georgia ar putea să cumpere „cantități suplimentare de gaze“ provenite din etapa a doua de exploatare a proiectului Shah Deniz din Azerbaidjan, potrivit eurasianet.org. Cota Rusiei pe piața gazelor Georgiei va scădea la o valoare estimată de 4 la sută – corespunzătoare transportului gazului rusesc în tranzit prin Georgia, în drum spre Armenia.

Gazprom va plăti Georgiei, în acest an, atât în numerar, cât și gaze pentru utilizarea teritoriului georgian ca tranzit spre Armenia, și, apoi, de anul viitor, numai în numerar. Guvernul georgian nu a oferit detalii, susținând că respectivul contract cu compania de stat constituie un „secret corporativ.“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *