Acasă » Petrol și Gaze » Gehrig Schultz, EPI Group: Petrolul și gazele au încă un rol de jucat în viitorul mix energetic

Gehrig Schultz, EPI Group: Petrolul și gazele au încă un rol de jucat în viitorul mix energetic

19 septembrie 2022
Explorare și producție
energynomics

Pe măsură ce omenirea face eforturi pentru înlocuirea rapidă a combustibililor fosili cu surse regenerabile, trebuie să ne gândim la modul în care se poate face această tranziție pentru a oferi o piață echitabilă care să furnizeze energie tuturor consumatorilor și să fie în continuare profitabilă, oferind taxe și bani către stat, precum și atingerea obiectivelor climatice. Petrolul și gazele vor fi în continuare o parte a soluțiilor în viitor, a susținut Gehrig Schultz de la EPI Group, în cadrul conferinței „O&G – răspunsuri pentru azi, răspunsuri pentru mâine”, organizate de Energynomics.

„Vorbim despre înlocuirea a 65% din sursele noastre de combustibil dacă este să ajungem cu adevărat neutri din punct de vedere al carbonului până în 2050 prin eliminarea cărbunelui, lemnului, biocombustibililor sau gazului. În același timp, cererea de energie electrică este în creștere la nivel mondial, iar consumul de cărbune, inclusiv generarea de energie pe bază de cărbune este în creștere. Chiar dacă sursele regenerabile au o contribuție tot mai mare la mixtul energetic, timpii de implementare sunt lungi. Parcurile offshore au nevoie de 7 până la 10 ani pentru a fi puse în funcțiune, odată obținute primele aprobări. Chiar dacă sursele regenerabile cresc exponențial, nu vor depăși contribuția hidrocarburilor la piețele de energie electrică decât după 2030. Este o provocare destul de dificilă. Cum facem asta? Ei bine, avem câteva răspunsuri pentru viitor”, a declarat Schultz.

Potrivit lui Schultz, „prețurile astronomice ale gazelor” sunt provocate de decalajul existent în sectorul de producție. Pe de o parte, sursele regenerabile de energie sunt surse variabile de energie și, prin urmare, avem nevoie de o generare în bandă constantă și fiabilă, iar aceasta poate fi asigurată de centralele pe gaz și reactoarele nucleare. Dar cele mai noi reactoare nucleare sunt cu 17 ani în întârziere și costă cu câteva miliarde de euro mai mult decât era bugetat.

„Petrolul și gazele au încă un loc pe această piață și vor fi soluții foarte complexe pentru că putem adăuga solar și eolian. Dar vorbim despre o componentă variabilă și aceasta este una dintre sursele costului ridicat al energiei electrice în Europa. Trebuie să avem centrale pe gaz și reactoare nucleare în așteptare pentru a putea începe imediat să producem energie electrică atunci când vântul încetează să bată sau avem nori”, a declarat Schultz, adăugând că până și cele mai bune proiecte de dezvoltare a exploatărilor de petrol și gaze au problem în atragerea de fonduri în Europa și în America de nord, cu excepția cazurilor în care au o componentă ESG viabilă, puternică și reală.

Pe de altă parte, externalizarea furnizării de gaze către parteneri nesiguri și dependența de un singur furnizor de gaze reprezintă un risc mare pentru economie, securitate energetică și probabil „bunăstarea noastră în această iarnă”. „Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să-l recunoaștem și să înțelegem”, a spus Schulz.

Potrivit lui Schulz, energia geotermală este o soluție pentru aproape orice loc de pe glob și are o singură problemă: odată ce este produsă, trebuie utilizată la locul de producție, deoarece nu se pretează la transport pe distanțe mari. O altă alternativă pentru combustibilii fosili este hidrogenul, dar problema este că acest combustibil conține mult mai puțină energie decât gazul natural.

„Vom avea multă volatilitate pe măsură ce avansăm (în tranziția energetică). Se vorbește mult despre hidrogen, dar hidrogenul are unele probleme în ceea ce privește volumul; la orice temperatură și presiune, cred că are puțin mai puțin de un sfert din conținutul de energie al gazelor naturale. Un alt mod de a spune este că trebuie să înmagazinezi de patru ori mai mult pentru a avea același număr de kilowați. Chiar dacă lumea va arăta mult diferit în viitor, toate aceste soluții alternative vor trebui să fie sprijinite de gaze naturale ca parte a mixtului energetic al fiecărei națiuni și devine din ce în ce mai important ca țările să înceapă să se uite la gaze naturale și la petrol ca parte a soluției de securitate energetică”, a adăugat Schulz.

Conferința „O&G – răspunsuri pentru azi, răspunsuri pentru mâine” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi: ACE Industrial Software, Romgaz, Schneider Electric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *