Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Gazprom vrea să obțină 50 mld. USD din partea Ucrainei la Curtea de Arbitraj de la Stockholm

Gazprom vrea să obțină 50 mld. USD din partea Ucrainei la Curtea de Arbitraj de la Stockholm

23 martie 2017
Petrol și Gaze
energynomics

Gazprom vrea să obțină 50 de miliarde de dolari SUA de la Naftogas Ucraina în urma audierilor de la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, însă pretențiile companiei ruse pot crește până la 80 de miliarde de dolari, a declarat directorul comercial al Naftogaz, Iuri Vitrenko.

El spune că Naftogaz a cerut ca Gazprom să plătească 30 miliarde de dolari, iar cererea sa poate ajunge la aproximativ 50 de miliarde.

„În conformitate cu regula ‘consumă sau plătește’, Gazprom cere deja 50 de miliarde de dolari de la noi, va cere 30 de miliarde mai mult (până la expirarea contractelor), iar cererea lor totală va fi de 80 de miliarde de dolari”, a spus Vitrenko conform Novoe Vremya Business și Sputniknews.

Rusia și Ucraina se află de peste trei ani într-un conflict declanșat din cauza prețului gazelor naturale și a livrărilor rusești.

În iunie 2014, Gazprom a trecut Ucraina la un sistem de plată în avans invocând datoriile sale masive de gaze. Compania energetică a Ucrainei, Naftogaz, a refuzat să mai cumpere gaze naturale de la Gazprom, în octombrie 2015, din cauza prețurilor ridicate, spunând că are alți furnizori din Europa.

Uniunea Europeană a intervenit la sfârșitul anului 2015 pentru a asigura fluxul continuu al gazelor prin Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *