Acasă » Petrol și Gaze » Gazprom şi-a majorat semnificativ exporturile de gaze naturale către China

Gazprom şi-a majorat semnificativ exporturile de gaze naturale către China

4 septembrie 2023
Explorare și producție
energynomics

Gazprom este responsabil pentru mai mult de jumătate din creşterea importurilor de gaze ale Chinei în acest an, a anunțat directorul general al grupului energetic rus, Alexei Miller, fără a prezenta cifre, transmite Reuters.

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom, în special spre Europa, aproape s-au înjumătățit anul trecut după impunerea sancțiunilor occidentale, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, şi a exploziei gazoductului Nord Stream, potrivit Agerpres.

Rusia, a cărei economie este puternic dependentă de vânzările de materii prime, şi-a diversificat exporturile de petrol din Europa către Asia şi alte regiuni.

Într-un comunicat, Miller a informat că în 2023 consumul de gaze naturale al Europei a scăzut pentru al doilea an consecutiv. Cererea de gaze a scăzut în 2022 cu 56 de miliarde metri cubi (bcm), iar în primele opt luni din 2023 cu încă 26 miliarde metri cubi.

„În acelaşi timp, vedem o creştere a pieței de gaze din China. Importurile de gaz ale Chinei au crescut în primele opt luni din 2023 şi Gazprom este responsabil pentru mai mult de jumătate din această creştere”, a adăugat Miller.

Rusia livrează gaze Chinei prin conducta Power of Siberia. Exporturile prin această rută au ajuns anul trecut la 15 bcm şi ar urma să ajungă la 22 bcm în 2023.

Recent, vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Rusia speră să se ajungă până la finalul anului la un acord pentru aprovizionarea Chinei cu gaze prin planificata conductă Power of Siberia 2.

Moscova vrea ca prin conducta de 2.600 km – care va avea o capacitate de 50 miliarde metri cubi (bcm) de gaze pe an – să înlocuiască exporturile pierdute către Europa.

Analiştii se aşteaptă ca Gazprom să livreze doar 50-65 bcm Europei şi Turciei anul acesta, față de un nivel de vârf de aproximativ 200 bcm în 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *