Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Gazprom nu renunţă la South Stream, în pofida profitului cu 70% mai mic

Gazprom nu renunţă la South Stream, în pofida profitului cu 70% mai mic

2 aprilie 2015
Petrol și Gaze
energynomics

Profitul net al Gazprom, calculat în conformitate cu Standardele de Contabilitate ruse (RAS), a scăzut cu 70% anul trecut, la 189 de miliarde de ruble (3,3 miliarde de dolari), au declarat oficiali ai producătorului de gaze naturale, potrivit Reuters. Profitul net al Gazprom în RAS este atribuit societății-mamă și nu subsidiarelor sale, cum ar fi Gazprom Neft sau afacerii cu energie electrică. Gazprom folosește cifra de profit ca o bază pentru calculul dividendului.

De asemenea, compania a declarat că a achiziţionat acţiuni la South Stream, proiectul conductei de gaz de 40 de miliarde de dolari, la care Rusia renunţase la sfârșitul anului trecut, invocând obiecții ale UE. Conducta trebuia să livreze gaze naturale pentru sudul Europei fără a trece prin Ucraina. Cu toate acestea, Moscova a numit în schimb Turcia ca partener preferat pentru o conductă alternativă.

Gazprom a anunţat că a cumpărat pachetul Eni de 20% din capitalul social al South Stream pentru 22,42 miliarde de ruble (388 de milioane de dolari), cel de 15% al Wintershall pentru 16,85 miliarde de ruble și cel de 15% al EDF pentru 16,82 miliarde de ruble. De asemenea, compania a declarat că a pus deoparte rezerve de 22,3 miliarde de ruble iniţial destinate proiectului Shtokman, care trebuia să producă gaz offshore în Marea Barents. Compania a renunţat la acest proiect din cauza depășirii costurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *