Acasă » Electricitate » Distribuţie » Bogdan Balaci (Philips Lighting): Anul 2015 înseamnă tehnologii inovatoare de iluminat

Bogdan Balaci (Philips Lighting): Anul 2015 înseamnă tehnologii inovatoare de iluminat

1 aprilie 2015
Distribuţie
Gabriel Avăcăriței

Creşterea eficienţei energetice prin tehnologii de iluminat inteligent reprezintă un subiect de actualitate la nivel global, întrucât populaţia creşte în permanență, iar tot mai multe tipuri de aplicaţii au nevoie de lumină pentru a funcţiona. În România, circa 100.000 de gospodării nu sunt încă racordate la sistemul de electricitate şi nu beneficiază de iluminat electric. De asemenea, sunt zone care nu sunt iluminate deloc sau care au nevoie de mai multă lumină, cum ar fi joncţiunile de autostrăzi şi intersecţiile sau anumite parcuri.

Într-un eveniment organizat de companie la București, Philips Lighting a anunțat că dedică anul 2015 – Anul Internaţional al Luminii – soluţiilor de iluminat inteligente care se regăsesc sub umbrela Connected Lighting.

Soluții inovatoare de la Philips Lighting

Pentru a răspunde provocărilor actuale şi pentru a se implica în evoluţia societăţii, Philips Lighting îşi propune să regândească societatea de mâine şi să modeleze viitorul iluminatului inteligent prin inovaţie şi tehnologii inteligente de control al luminii.

Sistemele de iluminat public de la Philips – City Touch – pot genera economii de energie semnificative, cu până la 70% faţă de iluminatul convenţional şi pot reduce costurile de mentenanţă cu aproximativ 20%, oferind siguranţă şi bunăstare cetăţenilor.

Iluminatul cu LED produce schimbări pozitive majore spaţiilor interioare şi permite oamenilor să aibă control asupra luminii. Astfel, tehnologia Philips de control al luminii pentru clădirile de birouri este cu până la 80% mai eficientă decât sistemele convenţionale de iluminat. În spaţiile de retail, Philips Green Store permite economii de energie de până la 35% prin utilizarea sistemelor conectate, la care se adaugă economii de aproximativ 40% datorită utilizării iluminatului cu LED. Acest tip de sistem îmbunătăţeşte atât eficienţa business-ului, cât şi experienţa consumatorilor. Sistemele Philips de iluminat inteligent pentru spaţiile industriale permit creşterea eficienţei energetice cu până la 75% și reduc costurile de operare cu până la 6%, în condițiile în care cercetările arată că sporirea nivelului de iluminare în astfel de medii poate reduce accidentele de muncă cu până la 52%.

„Imaginaţi-vă o lume cu spaţii interioare şi exterioare frumos iluminate, în care fiecare punct luminos oferă o lumină de calitate, dar este şi conectat la un sistem inteligent”, ne îndeamnă Bogdan Balaci, Director General Philips Lighting.

Pentru iluminat ambiental, Philips a lansat în 2012 Hue – Personal wireless lighting. Philips Hue constă într-un kit de becuri LED RGB si un bridge wireless care permite controlul acestora. Comunicarea dintre acest punct de control şi becuri se face wireless, permitand integrarea în reţeaua locală şi controlul prin intermediul aplicaţiilor disponibile pentru platformele Android şi iOS.

Revoluția LED și economia de energie

Lumea are nevoie de lumină eficientă, ca una dintre soluţiile durabile pentru dezvoltarea societăţii; iluminatul reprezintă 19% din consumul total de energie, iar prin trecerea la LED se poate reduce acest consum cu cel putin 8% la nivel global. Mai mult, revoluţia LED-ului trebuie însoţită de tehnologiile inteligente de control al luminii, pentru a spori economia de energie până la 50-70%. Acest tip de tehnologie se poate adapta la schimbările luminii naturale şi la nivelul de circulaţie stradală şi poate fi integrat cu programe software ce deservesc alte tipuri de servicii publice (spre exemplu broadband sau managementul traficului) oferind municipalităţilor platforme digitale de gestionare a serviciilor publice.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *