Acasă » Interes general » Macroeconomie » Gazprom: Noi livrări în Ucraina, numai pe bază de plată anticipată

Gazprom: Noi livrări în Ucraina, numai pe bază de plată anticipată

14 mai 2014
Interes general
energynomics

Gazprom a anunțat compania ucraineană de stat Naftogaz impunerea plății în avans a contravalorii gazelor naturale ce vor fi livrate în iunie, din cauza facturilor neachitate, care se ridică la 3,5 miliarde de dolari, se arată într-un comunicat al Gazprom.

Compania rusă a prezentat Naftogaz o notă de plată preliminară în valoare de 1,66 miliarde de dolari pentru livrările de gaze naturale ce vor fi efectuate în iunie.

Grupul ucrainean trebuie să achite integral o factură de 1,66 miliarde de dolari.

Grupul ucrainean va trebui să achite integral factura de 1,66 miliarde de dolari până în data de 2 iunie (prima zi lucrătoare din iunie), în caz contrar Gazprom va sista livrările.

Cu toate acestea, Gazprom dă asigurări că tranzitul spre Europa va continua ca de obicei.

La data de 17 aprilie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Ucraina are la dispoziție o lună să-și plătească datoriile, în caz contrar Gazprom urmând să solicite plata în avans pentru livrările de gaze naturale, o decizie care ar putea provoca întreruperi în aprovizionarea Europei cu gaze naturale rusești.

Recent, grupul rus Gazprom a majorat prețul gazelor naturale livrate Ucrainei cu 80%, până la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în timp ce prețul perceput clienților europeni este de 370-380 de dolari.

În replică, autoritățile de la Kiev au demarat discuțiile pentru a putea primi gaze naturale în sistem invers din Europa Occidentală via Slovacia.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *