Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Gazprom a rezervat importurile prin Szeged-Arad pentru tot anul

Gazprom a rezervat importurile prin Szeged-Arad pentru tot anul

3 iunie 2014
Consumatori
energynomics

Gazprom a rezervat în totalitate capacitatea de import a conductei Szeged (Ungaria)-Arad (Romania) pe tot parcursul anului 2014, pe sensul spre România, a declarat preşedintele Comisiei de Industrie şi Comerţ din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, citat de economica.net.

„În totalitate. Gazprom a rezervat toţi cei 60.000 de metri cubi orari şi a blocat astfel orice import din vest al României”, a declarat Iancu. Pentru acest an, aşadar, importul de gaze dintr-o altă sursă decât cea rusească, nu pare posibilă.

Potrivit lui Petru Văduva, director Transgaz, în august vor fi finalizate lucrările la gazoductul Giurgiu-Ruse. Însă importurile de gaze nu pot începe imediat, pentru că există mai multe proceduri tehnice ce trebuie urmate şi care durează cel puţin un an.

România nu a reuşit, până în prezent, să asigure o alternativă la gazele ruseşti de import. Proiectul Nabucco, prin care se încerca crearea unei rute alternative de energie, din Marea Caspică, a eşuat.

Proiectul AGRI, prin care România încearcă să aducă gaze tot din bazinul caspic, via Georgia, este prea puţin avansat iar pe Szeged-Arad nu se pot aduce alte gaze decât cele ruseşti, pentru că ruşii au rezervat toată capacitatea de import.

La export, pe Arad-Szeged, există o limită orară de 10.000 de metri cubi, conchide economica.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *