Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Gazele vor fi mai scumpe cu 1% pentru gospodării de la 1 ianuarie

Gazele vor fi mai scumpe cu 1% pentru gospodării de la 1 ianuarie

28 noiembrie 2013
Consumatori
energynomics

Președintele ANRE a anunțat joi că majorarea prețului gazelor pentru consumatorii casnici planificată în ianuarie nu va fi de 2%, ci de 1%. Consumatorii non-casnici vor plăti cu maxim 2% mai mult din ianuarie pentru gaze. Președintele Nicolae Havrileț a făcut și o prognoză pentru prețul gazelor pe 2014, subliniind și faptul că majorarea pe 2013 a fost mai mică decât cea planificată inițial.

„În 2014 nu văd o creştere mai mare de 10% pentru casnici, procentul venind din calendarul de liberalizare. În 2013 pe total an a fost o creştere de 9%, în loc de 10%”, a afirmat Președintele autorității de reglementare în energie citat de Mediafax.

Cea mai recentă etapă de creștere a prețului gazelor a avut loc pe 1 octombrie.Gazele s-au scumpit în etapa din toamnă cu 1% pentru populaţie şi cu 2% pentru firme, mai puţin decât este stabilit prin calendarul de liberalizare asumat faţă de FMI (2%, respectiv 3%). Atunci Nicolae Havrileț a pus creșterea mai mică de preț pe seama deciziei ANRE de a se stoca în depozite mai multe gaze produse intern.

Energia termică va fi mai scumpă cu 5% în această iarnă

Dacă ANRE ne anunță că prețul gazelor nu va fi o corvoadă pentru populație la începutul anului viitor, agentul termic va înregistra o creștere mai consistentă, de cel mult 5% la nivel național, spune vicepreședintele ANRE, Emil Calotă. Totuși, locuitorii din București vor avea un ușor avantaj, cu un preț neschimbat pentru energia termică în iarna 2014-2014.

ANRE va începe să monitorizeze de anul viitor centralele în cogenerare de înaltă eficiență pentru a vedea cum sunt folosite bonusurile de aproape 300 milioane de euro obținute prin taxa de cogenerare. Taxa de cogenerare este o susținere financiară oferită centralelor de către consumatorii finali prin includerea taxei pe factură, iar banii colectați altfel ar trebui folosiți pentru investiţii în eficientizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *