Acasă » Petrol și Gaze » Gazele produse în România se scumpesc cu circa 6% pe piața en-gros

Gazele produse în România se scumpesc cu circa 6% pe piața en-gros

2 octombrie 2017
Consumatori
energynomics

Datele din Buletinul Prețul Gazelor Naturale, lansat de Asociația Energia Inteligentă, arată că pentru trimestrul IV din 2017, prețul gazelor pe piața en-gros din România, pentru producția internă, prezintă o tendință crescătoare de circa 6%, față de prețul gazelor din lunile de vară. “În Q4 alături de sursele de gaze din producția internă, vom avea și cantități de gaze din înmagazinare și din import. Tranzacțiile realizate cu gaze din depozitele de înmagazinare cu livrare în Q4 2017 și tendința prețului mediu al gazelor din import vor aduce o creștere a prețului mediu a gazelor livrate pe piața en gros în Q4 2017 cu circa 9%, față de lunile de vară”, constată analiza din buletinul Prețul Gazelor Naturale.

Tendința de creștere a prețului gazelor pe piețele en gros în Q4 2017, față de prețul gazelor din lunile de vară, o regăsim și pe alte piețe en-gros, astfel: CEGH Viena (circa 5%) și NYMEX New York (circa 6%).

Asociația Energia Inteligentă a lansat în premieră în România, primul număr al Buletinului Trimestrial – Prețul Gazelor Naturale – al cărui scop este prezentarea istoricului prețului tranzacțiilor din România pe piața en gros și en detail, tendințele acestor prețuri stabilite pe baza tranzacțiilor, cu livrare în lunile viitoare pentru anumite surse de gaze, prețuri ale gazelor- istoric și tendințe pe plan european și mondial.

“Întrebarea cea mai prezentă pe o piață liberalizată este legată de previzionarea prețului la gaze. Anticiparea tendinței prețului la gaze se poate realiza, apelând la instrumente matematice și statistice, în situația în care dispunem de o cantitate suficientă de date, stabilite urmare a interacțiunii cererii și a ofertei”, precizează Dumitru Chisăliță, unul dintre fondatorii Asociației Energia Inteligentă. “Prețul gazelor pe o piață liberalizată este o rezultantă unitară a valorii de piață ce reprezintă suma pentru care o cantitate poate fi schimbată la o dată, între un cumpărător hotărât și un vânzător hotărât, într-o tranzacție echilibrată, după un marketing adecvat, în care fiecare parte acționează în cunoștință de cauză (informat), prudent și fără constrângeri.”

“Liberalizarea pieței de gaze presupune eliminarea poziției oligopoliste, a firmelor care acționează pe piața de gaze, eliminându-se posibilitatea de a influența prețul gazelor, dar necesită și un mod de informare adecvată a cumpărătorului. Cumpărătorii din România, au puține surse de informare privind evoluția pieței de gaze sub aspect cantitativ și al prețului. Lipsa informației la nivelul cumpărătorilor, dă posibilitatea vânzătorilor să introducă și să mențină prețuri diferite pentru oferte similare de gaze.

Pașii importanți făcuți de România, permit inițierea unor analize, care să ne permită să prognozăm o tendință a prețului gazelor naturale pentru perioada următoare. Tranzacțiile realizate în România, sunt puține, ceea ce face ca gradul de încredere asupra tendințelor să fie încă mic și erorile prognozelor ridicate. Se impune totuși apariția de publicații care să lanseze astfel de tendințe pentru a veni în întâmpinarea cumpărătorilor și dezvoltarea pieței de gaze.”

Prima ediție a buletinului Prețul Gazelor Naturale este accesibilă AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *