Acasă » Electricitate » G. Costache, Siemens: Eficiența energetică rămâne pe agenda consumatorilor industriali

G. Costache, Siemens: Eficiența energetică rămâne pe agenda consumatorilor industriali

18 octombrie 2016
Cogenerare
energynomics

Siemens este unul dintre giganţii la nivel global şi una dintre cele mai importante companii active în România. Încă de acum 111 ani, când a fost înființată prima reprezentanță a companiei pe teritoriul României, primele proiecte executate au fost în domeniul energetic. Şi astăzi, energia rămâne pentru Siemens unul dintre cele mai solide segmente de afaceri, fie că vorbim despre petrol şi gaze, electricitate, automatizări sau digitalizare. George Costache, CEO Siemens România, ne-a vorbit despre proiectele finalizate de companie în acest an şi despre tendinţele care vor domina piaţa energetică în anii care vin.

Stimate domnule George Costache, care sunt sectoarele de business cele mai dinamice în această perioadă în care Siemens este angrenată la nivel naţional?

Cuvântul care ar descrie cel mai bine evoluția Siemens în acest an este “Dezvoltare”. Am continuat să dezvoltăm activitatea centrelor de cercetare-dezvoltare din România, am finalizat extinderea a două dintre cele patru fabrici Siemens din România și, nu în ultimul rând, am continuat investițiile la nivel intern, în vederea păstrării și dezvoltării competențelor echipelor noastre din toate cele nouă divizii ale companiei. Pe lângă aceste zone de dezvoltare, 2016 este un an important pentru Siemens reprezentând aniversarea a 111 ani de prezență pe piața locală. Este, de asemenea, anul în care am lansat un nou slogan: Ingenuity for life. În spatele acestor cuvinte stau expertiza în inginerie, spiritul antreprenorial și puterea inovației.

Portofoliul Siemens este unul complex, axat pe trei direcții strategice: electrificare, automatizări și digitalizare. Toate segmentele de afaceri ale companiei au performat conform așteptărilor, fiecare având dinamica sa specifică. Dinamica unui sector precum cel energetic este foarte diferită față de cea din IT, de exemplu. De asemenea, în sectorul industrial avem oportunități de vânzare zilnice, în vreme ce într-un sector precum cel al transporturilor, proiectele sunt de anvergură, desfășurarea lor se face pe mai mulți ani – implicit, oportunitățile sunt mai rare.

În anul 2016, am demarat un nou proiect în domeniul transporturilor, alături de CFR, ce vizează modernizarea instalaţiilor de centralizare electromecanică şi ridicarea gradului de siguranţă a circulaţiei pe calea ferată pentru 12 stații, pe secţiunea Siculeni – Adjud. De asemenea, piața IT&C s-a dezvoltat foarte puternic, în special în segmentul de cercetare și dezvoltare software, unde echipele Siemens din Brașov și Cluj-Napoca sunt într-o creștere constantă, desfășurând proiecte internaționale.

În anul fiscal 2015, încheiat la 30 septembrie 2015, Siemens SRL a înregistrat venituri de 157 milioane de euro. La nivelul întregii țări, companiile Siemens din România însumează 1780 angajați.

Care sunt provocările cu care se confruntă sectorul energetic local şi regional, din perspectiva unui mare furnizor de soluții tehnice și profesionale cum este Siemens România?

În domeniul energiei, aşteptăm finalizarea strategiei energetice în acest an, iar dacă această promisiune se va concretiza într-un mod coerent, iar implementarea va fi consecventă, întreaga piață și mai ales România ca țară vor avea de câștigat. Energia este un domeniu cheie pentru dezvoltarea economiei, iar România are nevoie de investiții importante atât în infrastructura de distribuție, cât și în cea de transport.

În piața locală, proiectele de eficiență energetică rămân un obiectiv pe agenda consumatorilor industriali, iar această tendință este una naturală într-o țară dezvoltată. Însă, în România reducerea intensității energetice este la fel de importantă precum eficiența energetică. Cea mai curată formă de energie este, până la urmă, energia care nu este consumată. A economisi energie și a o consuma mai eficient sunt obiective deja asumate de țările foarte avansante tehnologic. De exemplu, motoarele utilizează aproape două treimi din energia electrică consumată în sectorul industrial. Cu soluții optimizate, consumul energetic aferent acționărilor electrice poate fi micșorat până la 70% – iar prin economia de energie realizată, costurile investiționale pot fi recuperate în mai puțin de doi ani. La nivel mondial, 40% din energie este consumată de clădiri – și în acest domeniu putem face economii: utilizând izolarea termică, tehnologii inteligente pentru clădiri sau soluții de iluminat eficiente. Pe piața tehnologiilor inteligente pentru clădiri vedem o evoluție pozitivă, pe măsură ce dezvoltatorii, dar și clienții încep să pună accentul din ce în ce mai mult pe sustenabilitate.

Este de așteptat ca pe termen mediu să vedem și o creștere a implementării soluțiilor de tip smart grid.

În ultimii ani, Siemens a fost parte a numeroase proiecte relevante pentru industria energetică din România, în sectorul de generare, dar şi în îmbunătăţirea eficienţei energetice. Care sunt principalele proiecte ale anului 2016 din perspectiva dumneavoastră?

În vara acestui an, una dintre fabricile Siemens din România a fost relocată într-o clădire nouă, situată în „Parcul Industrial Zona de Vest” din municipiul Sibiu. Lucrările de instalații electrice din fabrică au fost realizate de Siemens SRL și au în centrul atenției eficiența. Astfel, pierderile de energie sunt reduse datorită utilizării transformatoarelor de înaltă eficiență uscate, iar controlul iluminatului este modular, în funcție de zonă și de disponibilitatea luminii naturale, aducând beneficii considerabile din punctul de vedere al consumului energetic.

Tot în 2016, am desfășurat proiecte locale inovatoare în domeniul stocării de energie și al sistemelor de management automat al sarcinii, respectiv de întrerupere controlată a alimentării unor consumatori, o tehnologie inovatoare dezvoltată de Siemens, care permite menținerea în parametri optimi a funcționării instalațiilor unei rafinării, în ciuda instabilităților din rețea.

Petrolul are în continuare o cotă importantă în mixul energetic actual și va rămâne important cel puțin pe termen mediu. Portofoliul Siemens oferă soluții integrate pentru întreaga industrie de petrol și gaze, iar acest lucru s-a reflectat în 2016 în proiecte și soluții locale implementate în câmpurile petrolifere și de gaz, în rafinării sau domeniul tratării apei. De altfel, unul dintre cele mai mari puncte de lucru ale Siemens în România se află chiar în inima rafinăriei Petrobrazi, unde echipele noastre realizează lucrări de mentenanţă pentru echipamentele electrice, instrumentaţie și automatizări din instalaţiile cele mai importante ale rafinăriei.

În afară de strategia energetică naţională, temele dominante ale anului au fost, până acum, eficienţa energetică şi noile tehnologii, fie acestea importate sau dezvoltate local. Care sunt, din perspectiva dumneavoastră, principalele acţiuni, ale autorităţilor, dar şi ale companiilor din sectorul energetic, care pot conduce la creşterea sustenabilităţii industriei enegetice în termeni de siguranţă în operare şi consolidare financiară?

România are nevoie de predictibilitate, consecvență și continuitate în proiectele strategice, dar și de transparență și claritate în luarea și aplicarea deciziilor. Orice reformă trebuie să înceapă prin asumarea acelui proiect de reformă atât la nivel individual, cât și la nivel larg, prin crearea unui calendar clar și respectarea sa. Iar pentru a asigura o calitate a implementării este nevoie și de o relație bazată pe încredere între sectorul privat și cel public.

De asemenea, Parteneriatul Public Privat ar putea fi cheia dezvoltării rapide în anumite domenii unde fondurile sunt insuficiente.

–––––––––––––-

Articolul integral poate fi citit în numărul din septembrie 2016 al energynomics.ro Magazine.

Dacă vrei să primești numărul următor (decembrie 2016), în format tipărit, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *