Acasă » Regenerabile » G. Andronache (ANRE): Prosumatorii vor deține în februarie 2024 o capacitate de producție a energiei de 2.000 MW

G. Andronache (ANRE): Prosumatorii vor deține în februarie 2024 o capacitate de producție a energiei de 2.000 MW

23 octombrie 2023
Eolian
energynomics

Instalările de noi parcuri fotovoltaice și eoliene au avansat într-un ritm lent în ultimul an, dar la sfârșitul lunii februarie a anului viitor prosumatorii din România vor deține o capacitate estimată de aproximativ 2.000 MW.

”În ultimii doi ani, lucrurile nu au evoluat, dintr-un punct de vedere, așa cum ne doream. Au evoluat din punctul de vedere al autorizațiilor, care sunt foarte multe, dar din punctul de vedere al proiectelor, lucrurile sunt ca acum doi ani”, a declarat Gabriel Andronache, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, în cadrul conferinței ”Mai multe regenerabile pentru România”, organizate de Energynomics.

Dacă în 2021 parcurile fotovoltaice din țară cumulau 1.357 MW instalați, în prezent capacitatea este de 1.528 MW. De asemenea, parcurile eoliene au crescut la o capacitate instalată 1.427 MW față de nivelul de 1.414 MW în 2021. La finalul lunii iulie, erau înregistrați 84.733 de prosumatori care cumulau o putere instalată de 1.063 MW. În februarie 2024, capacitatea instalată la nivelul prosumatorilor ar urma să crească la 2.000 MW, dar zona din care este așteptat un avans semnificativ al instalărilor de turbine eoliene este cel al offshore wind.

”Lucrurile bune și cele mai importante sunt inclusiv în zona de offshore și aici trebuie să ne uităm cu foarte mare atenție pentru ca până la finalul anului să avem o lege offshore care să ne permită ca până în 2030 să avem 1.000 MW offshore din cei 3.000 MW pe care îi așteptăm. Randamentul eolienelor offshore este de 40-60%, față de cel mult 25% în onshore”, a adăugat Andronache.

În plus, viitorul cablu energetic submarin care va lega Georgia de România va putea conecta o capacitate producție a energiei electrice de 5.000 MW, inclusiv eolienele offshore. Odată pus în funcțiune, acest cablu de transport al energiei va putea participa la decongestionarea rețelelor din Dobrogea, inclusiv prin preluarea energiei care va fi produsă de reactoarele nucleare 3 și 4 de la Cernavodă, dar și energie electrică produsă în Bulgaria.

Conferința ”Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi, între care Alive Capital, Astrasun, BCR, EnergoBit, Elektra Renewable Support, Eximprod, Ensys Renewable Solution, ING Bank, LAPP Romania, Metacon, Noark, Photomate, REI Grup, TAW Energy, Volt, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *