Acasă » Regenerabile » Eolian » Furnizorii verzi ar putea semna contracte bilaterale, adoptarea tarifelor feed-in stagnează

Furnizorii verzi ar putea semna contracte bilaterale, adoptarea tarifelor feed-in stagnează

23 aprilie 2015
Eolian
energynomics

Parlamentul dezbate în prezent posibilitatea modificării legislaţiei în domeniul energiei regenerabile pentru a permite furnizorilor cu o putere instalată sub 5 MW să semneze contracte bilaterale, au declarat pentru energynomics.ro surse din piaţă.

Modificarea legii 220 din 2008, amendată de câteva ori în ultimii ani, ar crea posibilitatea furnizorilor mici să obţină mai uşor finanţare pentru proiectele în derulare, aceştia fiind capabili să semneze contracte bilaterale pe termen lung cu potenţialii clienţii care vor genera un plus de bonitate în cazul co-finanţării bancare.

„Astfel, s-ar crea posibilitatea investitorilor în proiecte mici să obţină finanţare pentru proiecte care stagnau de ani buni. Însă una din variantele dezbătute pun nişte condiţii care nu par să favorizeze decât jucătorii care nu vând energie ieftin”, spune un analist în energie.

„Ar putea fi totodată creată o discriminare în piaţă între jucători”, adaugă un alt expert, prezent la conferinţa „Accesul la reţea” organizată joi de Govnet.

Adoptarea tarifelor feed-in stagnează

În acelaşi timp, sursele citate ne-au au declarat că adoptarea tarifelor feed-in pentru jucătorii mici, cu capacităţi instalate de sub 500 kw, stagnează.

„Adoptarea unei astfel de legi ne-ar ajuta să facem proiecte cu finanţare predictibilă”, spune un jucător de pe piaţa cogenerării. „Aici este vorba de predictibilitate, de prezentarea unor proiecte clare investitorilor”, adaugă sursa citată.

În luna februarie, Niculae Havrileț, președintele autorităţii de reglementare a pieţei energetice, ANRE, declara pentru energynomics.ro că schema de subvenţionare a proiectelor mici de energie regenerabilă a primit undă verde de la Comisia Europeană şi aşteaptă un cuvânt final din partea guvernului.

“Aşteptăm o discuţie în guvern, în cazul în care doreşte să implementeze o nouă schemă de ‘feed-in tariff’ pentru incentivarea investitorilor în energie regenerabilă. CE este de acord, dar cine stabileşte efectiv plata, efectiv punerea în factură a plăţii pentru feed-in tariff?… Numai guvernul poate să aprobe”, spunea Havrileț.

El a mai spus că producătorii de până la 2 MW din biomasă şi biogaz vor primi un bonus de cogenerare.

“Bonusul de cogenerare e pe Hotărârea de Guvern 1215, este funţională, dar deocamdată o preiau doar CET-urile, însă noi vrem să o extindem şi la producătorii de până la 2 MW din biomasă şi biogaz”, care vor primi, astfel, 18 lei per MWh.

El susţinea că această prevedere ar putea intra în vigoare în al doilea semestru al anului curent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *