Acasă » Petrol și Gaze » FT: Gazprom, aproape de finanțarea Nord Stream 2 cu 11 mld. USD

FT: Gazprom, aproape de finanțarea Nord Stream 2 cu 11 mld. USD

energynomics

Gazprom va dezvălui un pachet de finanțare pentru gazoductul Nord Stream 2 spre Germania, proiect în valoare de 11 miliarde de dolari SUA, până la sfârșitul acestei luni, pe fondul încercării companiei ruse de a încheia diferendele politice cu autoritățile de reglementare europene.

Grupul a fost forțat în august să renunțe la planurile de a împărți costul celor 1.200 km de conductă submarină cu partenerii europeni ai proiectului – Engie, OMV, Wintershall, Shell și Uniper  – după ce autoritățile de reglementare în domeniul concurenței din Polonia s-au opus proiectului, conform Financial Times.

Alexander Medvedev, vice-președintele Gazprom, a declarat că un nou model de finanțare va fi anunțat în această lună și că societățile europene încă se pregătesc să găsească o modalitate de a contribui la construcția conductei.

„Teoretic, Gazprom ar putea suporta întregul cost, dar eu cred că prin cooperarea noastră cu partenerii noștri nu vom putea să facem acest lucru”, a declarat Medvedev pentru Financial Times.

Joi, președintele Gazprom, Alexei Miller, s-a întâlnit cu președintele Uniper, Klaus Schaefer, la Moscova, pentru discuții asupra conductei.

„Gazprom si Uniper au confirmat intenția de a pune în funcțiune cu promptitudine Nord Stream 2,” a declarat compania rusă într-un comunicat dat publicității după întâlnire, adăugând că lucrările la proiect ar fi „efectuate în conformitate cu programul”.

Suportarea costului total ar crește în mod semnificativ sarcina financiară a Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din lume, care este, de asemenea, pe cale să cheltuiască 11,4 miliarde de euro pentru o conductă nouă spre Turcia.

Gazprom a anunțat în ianuarie că are un buget de doar 1,8 miliarde de dolari pentru investiții în acest an dedicate Nord Stream, parte a cheltuielilor totale de 15,3 miliarde de dolari dedicate conductelor și transportului în 2017.

Multe țări din Europa de Est s-au opus conductei, declarând că aceasta va crește dependența UE de Gazprom și ar evita conductele de gaze existente în Ucraina, dăunând financiar Kievului. Gazprom spune că gazoductul este, însă, o întreprindere profitabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *