Acasă » Interes general » Franța trebuie să investească 66 de mld. euro anual pentru tranziția verde

Franța trebuie să investească 66 de mld. euro anual pentru tranziția verde

29 mai 2023
Electricitate
energynomics

Franța trebuie să cheltuiască 66 de miliarde de euro în fiecare an până în 2030 pentru a-și atinge obiectivele climatice, se arată într-un nou raport al unui organism consultativ guvernamental care sugerează că ar fi nevoie de noi împrumuturi și suprataxarea avuției ca o modalitate de a plăti factura energetică.

France Stratégie, un organism consultativ de pe lângă biroul primului ministru, a publicat recent raportul privind costurile economice ale îndeplinirii obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice, potrivit Euractiv.

„Acest raport va fi un reper în economia schimbărilor climatice. Ca și raportul Meadows”, a declarat ministrul Industriei, Roland Lescure, pentru Euractiv France. Raportul Meadows, publicat în 1972, a fost primul care a teoretizat limitele creșterii economice în contextul schimbărilor climatice.

Potrivit raportului, acțiunea climatică va costa Franța mai mult de 66 de miliarde de euro anual până în 2030. Din această sumă, 48 de miliarde de euro trebuie cheltuite pentru renovarea clădirilor – fie de afaceri, rezidențiale sau publice. Alte 7 miliarde de euro pe an trebuie investite în domeniul energetic, în timp ce 3 miliarde de euro pe an trebuie cheltuiți pentru transportul rutier.

O mare parte din aceste investiții trebuie să fie asigurate de gospodării, notează raportul. Trecerea la o mașină electrică și renovarea locuinței, de exemplu, au un preț care valorează un an de salariu pentru gospodăriile din clasa de mijloc și doi ani de salariu pentru mulți alții din categoria veniturilor mai mici.

„Dacă nu lucrăm la problema justiției sociale în această tranziție, vom trece de la eșec la renunțare”, a spus Cécile Duflot, fost ministru, director al Oxfam Franța, care a fost invitată la prezentarea raportului.

Pentru a îndeplini acest deziderat va fi necesară finanțarea tranziției prin intermediul finanțelor publice, un efort în valoare de 25-34 de miliarde de euro anual, se arată în raport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *