Acasă » Interes general » FP vinde pachetul de 12% deținut în cadrul Engie România pentru 432 mil. lei

FP vinde pachetul de 12% deținut în cadrul Engie România pentru 432 mil. lei

15 februarie 2024
Interes general
Bogdan Tudorache

Acționarii Fondului Proprietatea (FP) reuniți în cadrul adunării extraordinare (AGEA) de marți au admis vânzarea pachetului de 12% deținut la Engie România pentru suma de circa 432,6 milioane lei (86,9 milioane euro), sumă reflectată și în Valoarea activului net (VAN) al FP. Cu toate acestea, acționarii au respins vânzarea, pe parcursul acestui an, ce marchează ultima perioadă de mandat a FP, a altor acțiuni semnificative, deținute în cadrul unor companii precum CN Aeroporturi Bucuresti SA, CN Administrația Porturilor Maritime SA, Societatea Națională a Sării SA sau Alro SA.

Astfel, acționarii au decis “aprobarea vânzării de către Fondul Proprietatea a actiunilor deținute în capitalul social al Engie România S.A. în următoarele condiții: Administratorul Fondului este autorizat să îndeplinească, iar AGEA aprobă și ratifică orice acte juridice sau acțiuni necesare, utile și/sau adecvate cu privire la vânzarea tuturor acțiunilor Engie România S.A. deținute de Fondul Proprietatea la data hotărârii incluzând, dar fără a se limita la, negocierea, aprobarea și stabilirea termenilor și condițiilor oricărei tranzacții, act sau operațiune autorizată în temeiul acestui punct de pe ordinea de zi, negocierea, aprobarea, semnarea și implementarea oricăror documente legate de aspectele autorizate conform prezentului punct de pe ordinea de zi, îndeplinirea oricăror formalități și autorizarea și/sau executarea oricăror alte acțiuni necesare pentru a da pe deplin efect operațiunilor, tranzacțiilor și actelor autorizate în conformitate cu acest punct de pe ordinea de zi și să reprezinte Societatea în fața oricăror autorități și terți în legătură cu chestiunile autorizate în conformitate cu acest punct de pe ordinea de zi…Prețul de vânzare de către Fondul Proprietatea a tuturor acțiunilor Engie România S.A. pe care le deține la data prezentei rezoluții va fi de 432.616.167,75 RON.”

La 31 ianuarie 2024, Fondul Proprietatea avea dețineri în 25 de companii: 5 companii listate reprezentând 5% din VAN şi 20 companii nelistate reprezentând 89% din VAN.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *