Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » FP: Profit net de 1,8 mld. lei în S1, în principal datorită OMV Petrom și Hidroelectrica

FP: Profit net de 1,8 mld. lei în S1, în principal datorită OMV Petrom și Hidroelectrica

1 septembrie 2021
Electricitate
Energynomics

Fondul Proprietatea a obţinut un profit net de 1,8 miliarde de lei în primul semestru din 2021 (S1), faţă de o pierdere de 848,6 milioane de lei în perioada similară din 2020, conform unui comunicat.

„Principalul factor care a contribuit la profitul înregistrat în primele şase luni ale anului 2021 a fost reprezentat de câştigul net nerealizat aferent participanţilor Fondului înregistrat la valoare justă prin contul de profit şi pierdere, generat de OMV Petrom SA, ca urmare a evoluţiei pozitive a preţului acţiunilor companiei în primul semestru al anului 2021 (creştere de 243,8 milioane lei, preţul acţiunilor crescând cu 16,9%), precum şi de creşterea valorii companiilor nelistate ca urmare a procesului de evaluare a acestora (în principal ca urmare a evaluării Hidroelectrica SA, care a înregistrat o creştere de 909,7 milioane lei)”, se arată în comunicat.

Valoarea totală a veniturilor brute din dividende înregistrată de Fond în cursul perioadei de şase luni încheiată la 30 iunie 2021 este de 655,1 milioane lei, iar cele mai importante sume sunt aferente Hidroelectrica (456 milioane lei) şi OMV Petrom (122,8 milioane lei).

Numerarul şi echivalentele de numerar (activele lichide) ale Fondului la sfârşitul primelor şase luni ale anului 2021 includ depozite la termen la bănci şi obligaţiuni guvernamentale emise de Ministerul Finanţelor Publice al României. Toate instrumentele sunt denominate în lei şi au maturităţi de până la un an.

Scăderea activelor lichide cu 48% în perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2021 este în principal determinată de ieşirile de numerar aferente plăţilor de dividende (380,4 milioane lei) şi de achiziţionarea acţiunilor proprii în cadrul celui de-al doisprezecelea program de răscumpărare (209,8 milioane lei), fiind în principal compensată de încasările din vânzarea obligaţiunilor – creşterea netă de 297,4 milioane lei.

Datoriile au crescut cu 86% comparativ cu 31 decembrie 2020 în principal datorită înregistrării datoriei aferente impozitului pe dividende datorat la bugetul de stat (11,8 milioane lei).

 

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *