Acasă » Interes general » FP își exprimă dezamăgirea față de declarațiile lui Bădălau

FP își exprimă dezamăgirea față de declarațiile lui Bădălau

4 noiembrie 2019
Interes general
energynomics

Bogdan Tudorache

Fondul Proprietatea (FP) a anunțat că își exprimă ”dezamăgirea extremă” față de declarațiile recente ale ministrului Economiei, Niculae Bădălau, cu privire la grevele actuale ale angajaților organizate la mai multe unități ale Companiei Naționale de Sare (Salrom), legate de decizia consiliului de administrație al companiei de a nu acorda vouchere de vacanță în anul 2019. ”Declarațiile arată o perspectivă eronată asupra situației și au potențialul de a crește tensiunea actuală dintre companie și angajați, în special având în vedere că încalcă legislația în vigoare privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice”, spun oficialii Fondului.

Ordonanța Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice (art. 4 alin. 1), interzice Ministerului Economiei să intervină în administrarea și conducerea întreprinderilor publice. Ca atare, ministrul Economiei nu are dreptul să solicite convocarea „urgentă” a Consiliului de Administrație al Salrom pentru a adopta măsuri pe care domnia sa le aprobă, întrucât aceasta nu constituie altceva decât interferența statului în afacerile companiei și reprezintă o încălcare clară a independenței consiliului de administrație al Salrom.

Comentând asupra declarațiilor ministrului Economiei, Niculae Bădălau, cu privire la grevele de la Salrom, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments și Portfolio Manager al Fondului Proprietatea a declarat: „În primul rând, nu trebuie să uităm că întreprinderile de Stat sunt deținute de către toți românii, astfel încât aceștia au dreptul să aibă acces la informații corecte și veridice cu privire la chestiuni legate de aceste entități. Suntem profund dezamăgiți de orice declarație publică care induce în eroare publicul și denaturează realitatea, întrucât poate avea consecințe imprevizibile, care pot fi greu de controlat. În al doilea rând, suntem preocupați de fiecare dată când un reprezentant al Statului încalcă Legea guvernanței corporative, nerespectând principiile legale care sunt în vigoare pentru a garanta independența companiilor de stat față de imixtiunea politică. Vom continua să prezentăm orice abatere de la regulile de guvernanță corporativă și pledăm pentru punerea lor în aplicare corespunzătoare, atât de către întreprinderile de stat, cât și de reprezentanții statului, fiind siguri că singura cale de urmat este abordarea deschisă a acestor încălcări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *