Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » FP ar putea vinde pachetul Petrom pentru mai mult de 1 miliard de euro

FP ar putea vinde pachetul Petrom pentru mai mult de 1 miliard de euro

17 septembrie 2014
Explorare și producție
energynomics

Fondul Proprietatea (FP) intenționează să vândă integral pachetul său de 19% în cadrul OMV Petrom, au declarat surse din piaţă pentru Economica.net. La rândul său, Ziarul Financiar anunță că Fondul Proprietatea ar fi mandatat banca americană Goldman Sachs şi pe austriecii de la Erste Bank să îi găsească cumpărători pentru un pachet semnificativ de acţiuni Petrom (SNP).

Fondul deţine un pachet de 18,9% din capitalul Petrom care valorează 5 miliarde de lei (1,1 mld. euro). Acesta este cel mai valoros activ din portofoliul FP, cu o pondere de aproximativ 35% din valoarea acestuia. Dacă fondul va reuşi să vândă întreg pachetul de acţiuni la Petrom, atunci aceasta ar fi cea mai mare tranzacţie de pe bursă.

Speculaţiile că fondul ar vrea să vândă un pachet semnificativ de acţiuni la Petrom au crescut marți dinamica pe bursă: acţiunile FP au crescut până la pragul record de 0,91 lei/titlu pe tranzacţii de 50 milioane de lei, în timp ce acţiunile Petrom s-au corectat cu 2%, până la 0,464 lei/titlu pe rulaje mult mai mici, de 4,3 milioane de lei.

Profitul net al Petrom a fost de peste 1,38 miliarde de lei pe primul semestru al anului 2014, chiar şi după o scădere cu 42% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De doi ani, Petrom înregistrează cele mai mari profituri obţinute vreodată de o companie românească.

Contravaloarea pachetului va fi, cel mai probabil, sub cinci miliarde de lei, căci plasamentul ar putea fi făcut la un preţ mai mic decât cel din piaţă.  Discountul ar fi echivalentul economiei de efort şi de bani pe care vânzătorul o face faţă de alternativa de a vinde pe piaţa de retail. Este de asemeni probabil ca vânzarea să se facă printr-un plasament privat, o metodă pe care FP a mai folosit-o.

Banii urmează să ajungă la acţionarii Fondului, fie prin răscumpărarea acţiunilor Fondului deţinute de aceştia, fie distribuţia unei părţi din capitalul social, după reducerea acestuia, potrivit strategiei de administrare curente, impuse de marile fonduri de investiţii care controlează soarta acestuia.

Nu este prima oară când se vorbeşte despre un exit al FP de la OMV Petrom (Franklin Tempelton). Altfel, piaţa aşteaptă de mai bine de un an vânzarea unei părţi mai consistente din pachetul de acţiuni SNP, după ce, în mai anul trecut, FP a scos la vânzare un pachet de 1,77% din titlurile celei mai mari companii româneşti.

Administratorii fondului nu au reuşit să plaseze, atunci, decât 1,11% din acţiunile Franklin Tempelton, la un preţ de 0,39 lei / titlu, cu 6% sub piaţă, încasând peste 246 de milioane lei (56,8 mil. euro).

Cu acelaşi discount de 6%, Fondul a vândut, mult mai recent, în iulie 2014, şi un pachet de 4,99% din acţiunile Romgaz, pe care a luat 645 milioane de lei (peste 146 mil. euro la cursul mediu al lunii).

O lună mai târziu era lichidat pachetul de 13,5 din acţiunile Transelectrica, care mai rămăsese în portofoliu, pe 213 milioane de lei, după o vânzare anterioară. Discountul a fost de 9,7% faţă de preţul de închidere de dinaintea anunțului plasamentului.

O altă lichidare răsunătoare a fost cea din decembrie anul trecut, a pachetului de 14,99% din acţiunile Transgaz (TGN), pentru puţin peste 303 de milioane de lei. În acest caz reducerea de preţ a fost de 3,4% faţă de cotaţia de la BVB, precizează economica.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *