Acasă » Electricitate » Fondul Proprietatea face o pledoarie puternică pentru listarea dublă a Hidroelectrica

Fondul Proprietatea face o pledoarie puternică pentru listarea dublă a Hidroelectrica

21 aprilie 2022
Electricitate
energynomics

Fondul Proprietatea se așteaptă ca listarea pe bursă a cel puțin 15% din acțiunile Hidroelectrica să genereze un interes major din partea investitorilor și să conducă la o tranzacție de 2-3 miliare de dolari. Condiția este ca listarea să fie una duală, Bursa de Valori București și London Stock Exchange.

Guvernul României și-a asumat prin Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) finalizarea listării Hidroelectrica până la 30 iunie 2023. Încă din 2020, Hidroelectrica a finalizat selecția consultantului juridic (Dentons) și a celui privind piața de capital (equity advisor) (STJ) pentru oferta publică inițială (IPO). Pregătirea unui IPO este totuși un proces relativ complicat și de lungă durată, care ar putea să se întindă pe o perioadă de cel puțin între 6-9 luni, estimează reprezentanții Fondului Proprietatea.

Oficialii Fondului Proprietatea au anunțat că sunt pregătiți să convoace Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) cât mai curând posibil pentru a solicita aprobarea acționarilor pentru o ofertă publică inițială, realizată pe baza acțiunilor deținute de Fond. Totodată, “având în vedere angajamentul FP de a efectua IPO-ul cu propriile acțiuni, Hidroelectrica ar trebui să inițieze imediat pregătirea pentru a deveni o companie publică listată (activități de due diligence juridic, actualizarea planului de business/ equity story, pregătirea raportărilor financiare și non-financiară, asumarea angajamentele în materie de ESG etc)”.

În opinia Fondului Proprietatea (FP), “listarea Hidroelectrica ar reprezenta cel mai mare IPO al unei companii românești realizat vreodată, depășind de mai multe ori ca valoare IPO-ul Electrica și potențial depășind de peste 10 ori valoarea celui mai ridicat IPO efectuat exclusiv pe BVB ( Digi Communications)”. Din această perspectivă, listarea Hidroelectrica va fi una mare inclusiv la nivel european.

Pentru un IPO de succes, susține FP, “cererea brută reprezentată de valoarea cumulată a ordinelor plasate de investitori într-un IPO este necesar să se situeze între de 2 și de 3 ori dimensiunea actuală a IPO-ului (cererea alocată)”. În cazul Hidroelectrica, “acest lucru înseamnă că este necesar să generăm din partea investitorilor o  cerere brută pentru acțiunile Hidroelectrica de peste 6 miliarde de dolari”, sume care nu pot fi atrase doar din piața bursieră de la București. Oficialii FP au invocat încă 12 argumente în favoarea listării duale, din perspective precum accesul investitorilor, nivelul free-float-ului (numărul de acțiuni al unei companii, care se tranzacționează liber la bursă), riscurile de eșec al IPO-ului, beneficiile din perspectiva expunerii de care va beneficia compania și România, precum și impactul potențial asupra obținerii de către BVB a statutului de piață emergentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *