Acasă » Interes general » Folcuț, ARB: Nivelul intermedierii financiare din România, la doar 27%

Folcuț, ARB: Nivelul intermedierii financiare din România, la doar 27%

3 februarie 2022
Interes general
Bogdan Tudorache

Gradul de intermediere financiară din România este de doar 27%, față de media de 95% din Uniunea Europeană, susţine Gabriela Folcuţ, director executiv la Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Nivelul scăzut de educaţie, rata crescută de sărăcie şi absenţa modelelor adecvate se află în topul primelor trei provocări care persistă la nivelul societăţii româneşti, a spus ea.

„Aş vrea să evidenţiez top 3 provocări care persistă la nivelul societăţii româneşti. Oarecum le întâmpinăm în fiecare an….Pe primul loc aş menţiona nivelul scăzut de educaţie şi cultură, pe locul doi rata crescută de sărăcie şi, implicit, un nivel scăzut al bunăstării economice individuale, iar pe locul trei, foarte important în societatea românească, absenţa mentorilor, a modelelor adecvate. Aş vrea să vă spun că acum, la 15 ani de la momentul în care România a intrat în Uniunea Europeană, statul nostru se plasează pe ultimul loc în clasamentul ţărilor în funcţie de gradul de incluziune financiară, cu 67% faţă de un nivel mediu de 95% în UE, din punct de vedere al gradului de intermediere financiară – 27% faţă de nivelul mediu de 92%, nivel de educaţie – de 22% şi cu o mică excepţie cam tot la coada clasamentului din perspectiva bunăstării economice individuale, undeva la 72% din media Uniunii Europene”, a afirmat Gabriela Folcuţ, la conferinţa „Viitorul Muncii & Educaţiei”, organizată de Oxygen Events, împreună cu Asociaţia Română a Băncilor.

Ea a afirmat că, la nivel mondial, aproximativ un cetăţean din trei este educat financiar, în timp ce în Europa 52% dintre adulţi sunt educaţi din punct de vedere financiar.

Gabriela Folcuţ a precizat că absenţa mentorilor, care să conducă la dezvoltarea educaţională adecvată a persoanei, poate avea drept consecinţă creşterea gradului de pauperizare. În România, o persoană din trei este la limita sărăciei. Rata riscului de sărăcie şi excluziune socială era de 35,8% în anul 2020, fiind cea mai ridicată din UE27, unde media era de 22%.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *